Pers: De passie van de puber (Het Nieuwsblad)
,,Don Quichote? Fantastische puber”
Frank Adam schrijft tegen windmolens en wint!
Bart VANDERKELEN, Het Nieuwsblad
Jezus? Hamlet? Don Quichote? Pubers! Dat zijn het, pubers met idealen, volgens Frank Adam. Met De passie van de puber won Adam gisteren de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2006. Het is dus toch goedgekomen met de rebelse scholier van weleer.
,,Ik botste op een parabel over Jezus die een jongen van een dak duwde. Iemand met de beste intenties die toch kwaad doet, dat inspireerde me voor een boek”, zegt Frank Adam. ,,Mijn hoofdpersonage Jos is een jongeman die zichzelf beschouwt als de nieuwe Jezus. Hij wil alle onrechtvaardigheid de wereld uithelpen, maar vermoordt daardoor bijna zijn eigen zus. Ook de verhalen van Hamlet (Shakespeare) en Don Quichote hebben me geïnspireerd. Eigenlijk zijn dat ook twee pubers: ze hebben een levensideaal dat beter is dan de werkelijkheid. En dat geldt ook voor de dader van de schietpartij in Antwerpen.”
Heb je thuis zelf enkele pubers rondlopen?
,,Mijn zoon is nog maar negen. Maar ik schrijf sowieso nooit autobiografisch. Ik vind gewoon dat Jezus, Don Quichote en Hamlet fantastische pubers zijn. Om nu nog eens terug te keren naar de schietpartij in Antwerpen: ik kan me voorstellen dat Hans Van Themsche denkt dat de wereld moet worden gezuiverd. Voor alle duidelijkheid: het was een gruwelijke gebeurtenis en alle aandacht moet naar de slachtoffers gaan. Maar de dader kan je ook als een slachtoffer beschouwen. Ik heb mij bij het schrijven van het boek anderhalf jaar bezig gehouden met daders. Als ik dat drama dan voor mij zie, probeer ik in het hoofd van die gast die geschoten heeft te kruipen.”
Een boek over pubers en over Jezus. Spreekt dat aan?
,,Het boek is nog niet officieel verschenen, maar ik heb wel al theatervoorstellingen gedaan. Na een voorstelling zijn de meeste toeschouwers sprakeloos. Het verhaal begint met een gast die onnozel doet, maar uiteindelijk zelfs iemand bijna vermoordt. Ik merk zelfs dat jongeren de logica van het verhaal beter begrijpen dan volwassenen. Het hoofdpersonage Jos krijgt op een gegeven moment een preek van de priester-leraar op school. Die zegt dat pesten niet zomaar pesten is. Hij probeert het eigenlijk goed te praten. In één recensie las ik dat dat een genuanceerde kijk is op pesten. Maar de kinderen in de voorstelling waren verontwaardigd over wat die priester zei.”
Hoe was uw puberteit eigenlijk?
,,Ik deed vooral niet veel meer voor school. Ik was opstandig en dat soort dingen.”
Het is allemaal goedgekomen?
,,Daar laat ik anderen over beslissen.”