Pelgrims in Wenen

Robert J. Litz
Mozart & Clementi in een keizerlijk concours
Met deskundig commentaar van Graaf Johann Kilian von Strack.
(Vertaald uit het Engels door Nico Boon en Frank Adam, bewerkt door Frank Adam)


Muziek : W.A. Mozart, M. Clementi, G. Paisiello, D. Brackett
Productie: Festival van Vlaanderen, in co-productie met Klara.

Naar aanleiding van het bezoek van de Russische Groothertog en –hertogin organiseerde Keizer Josef II op kerstavond 1781 een verrassing: een duel tussen de twee grootste klaviervirtuozen uit zijn tijd: Wolfgang Amadeus Mozart, sinds een half jaar woonachtig te Wenen, en Muzio Clementi, net in Wenen uit Engeland aangekomen en aan het begin van een grote tournee door Europa.

Om het geheel spannend te houden had hij beide muzikanten in het ongewisse gehouden van het opzet. De details van de wedstrijd zijn via verschillende bronnen tot ons gekomen.

Dat gekende muziekhistorische gegeven inspireerde de Belgische fortepianist Tom Beghin en de Canadese auteur Robert Litz tot het schrijven van Pilgrims in Vienna, gecreëerd tijdens het festival Montréal baroque in juni 2006.

Kort daarop volgde de Nederlandstalige creatie in het kader van het festival Musica Antiqua in Brugge, in juli 2006, met live-captatie door Klara.

Samen met Nico Boon vertaalde Frank Adam de tekst, die hij verder bewerkte en op scène bracht als verteller. Festivalster Tom Beghin en de Australiër Erin Helyard aan de pianoforte vertolkten resp. de rol van Mozart en Clementi.

Pers:

Roaring good entertainment… brilliant playing, narrative delivered with wit and a good deal of charm. The show is absolutely delightful. (Malcolm Bilson, fortepianist over de première in Montreal.) Lees meer…

Leerrijk, onderhoudend, grappig maar ook historisch grondig gedocumenteerd.(Koen Uvin, producer Klara over de Vlaamse creatie) Lees meer…

Een regelrechte voltreffer. een fijnzinnige en tegelijk humoristische creatie.
(Festival van Vlaanderen)
Lees meer…