Frank Adam met Belgische Fabels in Letland

Persbericht 10 mei 2010

Uitgeverij Vrijdag – Het Paleis – Kunstencentrum De Werf Brugge

Op uitnodiging van de literaire organisatie Les Lettres Européennes en het Letse schrijverscentrum Ventspils House verblijft auteur-theatermaker Frank Adam van 10 tot en met 31 mei als writer in residence in Letland.

Belgische Fabels

Vanuit het historische centrum van de pittoreske stad Ventspils volgt hij de troebelen in zijn vaderland en begint hij aan Belgische Fabels, Boek Vijf van zijn literaire cyclus Absurde Fabels ‘Confidenties aan een ezelsoor’.

Ter gelegenheid van de residentie worden er enkele Absurde Fabels vertaald in het Lets.

‘Aleksej’ (Het Paleis)

Frank Adam werkt in Ventspils ook ‘Aleksej’ af, zijn theatertekst voor een productie die eind oktober in Het Paleis haar première kent.

Onderwerp is het tragische conflict tussen tsaar Peter de Grote en zijn zoon Aleksej. De regie is in handen van Koen De Sutter. Acteurs zijn oa Frans van der Aa, Jeroen Van der Ven, Ariane van Vliet, Stefaan De Gand…

De theaterproductie staat in november 2010 ook geprogrammeerd op het festival Brugge Centraal, een grootschalig cultuurevenement van de stad Brugge dat de cultuur-historische banden met Centraal-Europese staten onderzoekt.

Résidence Pérégrine de Création Littéraire Européenne

Het verblijf in Letland wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie en vindt plaats in het kader van Résidence Pérégrine de Création Littéraire Européenne, een samenwerkingsverband van 5 Europese schrijversverblijven, waaronder Het Beschrijf in Vlaanderen.

Liefdesfabels geselecteerd voor de Literaire Lente

Liefdesfabels, Boek Vier van Frank Adams literaire cyclus ‘Confidenties aan een ezelsoor’ verscheen dit voorjaar bij uitgeverij Vrijdag met prenten van illustrator Klaas Verplancke en werd geselecteerd voor de Literaire Lente.

Samen met cellist Lode Vercampt bracht Frank Adam zijn Liefdesfabels op scène in Kunstencentrum De Werf. Deze performance toerde tijdens de Literaire Lente en wordt volgend seizoen hernomen.

Frank Adam schreef een Liefdesfabel in opdracht van Les Lettres Européennes en het Franse ruimtevaartagentschap Centre Nationel d’Etudes Spatiales (CNES), in het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie in 2008.

De pers over liefdesfabels

‘Ironisch, filosofisch absurd, fantasievol en een tikje stout: al deze ingrediënten zijn perfect gedoseerd en maken van deze Liefdesfabels andermaal een heerlijk gerecht, perfect op smaak gebracht door de prenten van Klaas Verplancke. Frank Adam: dichter, auteur en performer met een fabelachtige pen.’ (Standaard der letteren).

‘Er overkomt je een gevoel van lichtheid en opluchting dat de betere fabelschrijvers, van Jean De La Fontaine en Voltaire tot Gunther Anders, altijd al wisten te evoceren. Adam heeft op zijn Einsteins nu ook de traditionele liefde in een formule gegoten. Verrassend diepzinnige maar evenzeer hilarische fabels. Met een duivels plezier Mephistopheles achterna.’ (Knack)

‘Smakelijke fabels, prikkelende prenten. Een boekje dat je lang op je nachttafel kunt laten rondslingeren’ (Exqi Culture Tv)

‘ Wie prikkelende adviezen voor een beter seksleven wil, zal de liefdesfabels van Frank Adam in huis moeten halen. Pareltjes van teksten. Schitterende prenten. Een prachtige leeservaring die literatuur aan erotisch genoegen koppelt. (Cutting Edge)

‘Een literaire vorm waarmee Frank Adam in korte, geestige stukjes veel kan vertellen over de menselijke natuur in het algemeen en het erotische leven in het bijzonder. Filosofische stukjes die je nu eens doen glimlachen en dan weer doen nadenken. Elk verhaal prachtig geïllustreerd met rijke en gedetailleerde prenten van Klaas Verplancke. een lust om naar te kijken.’ (Metro)