Pers: De passie van de puber (K+L)

De Passie van de Puber

Jet Marchau, K+L januari 2007

De passie van de puber kreeg terecht de Prijs Knokke- Heist voor het beste jeugdboek 2006.

In dit merkwaardige verhaal geeft Frank Adam het woord aan de engelbewaarder van Jos,  ‘ een puber die zoveel heilige boeken had gelezen dat hij begon te flippen en dacht dat hij een nieuwe Jezus was’.

Op sandalen en vol verheven uitspraken trekt de anti- held en wereldverbeteraar ten strijde tegen de pestkoppen van zijn kleine zusje Judith, tegen de ‘nieuwe Romeinen’ en de duivel. Die huizen overal, in de CIA, de maffia, in zijn pesterige broers en zussen,  in het kapsalon van zijn moeder, de verborgen (drank)kast in de meubelmakerij van zijn vader, in priester Kurt, maar vooral in de legerkazerne die het dorpsleven beheerst.

Jos’ verhaal kan wedijveren met andere spirituele puberverhalen als Geen wonder dat moeder met de goudvissen praat (Ed Franck 1988) en Het geheime dagboek van Adrian Mole, 13 3/4 (Sue Townsend, 1985), maar het heeft een eigentijds en origineel accent.

Adam schrijft vanuit het perspectief van een hopeloze engelbewaarder, die niet opgewassen is tegen Jos’ taalvaardigheid. Bovendien verkondigt  deze nieuwe Jezus zijn verheven gedachten in een doorsnee Vlaams gezin, tussen de bloedworst en de rode kool door, met hilarische situaties als gevolg.

Maar laat je niet misleiden. Onder alle absurde humor graaft Adam naar de vele kantjes van het pestprobleem en het overal loerende kwaad. En dat is ondanks alle luchtigheid en grappen vaak triest en confronterend! De passie van de puber is een verfrissende aanrader voor wie uitgekeken is op de klassieke probleemromans.