Waarom ik altijd nee zeg, (kinderpoëzie) Querido, 2001

De kleuters in Waarom ik altijd nee zeg zetten hun haar met gel in een piek, kraken papa’s computer, maken mama soms hys-te-risch, of toveren plotseling iedereen weg.

Maar ze maken net zo goed zieke vriendjes weer beter, vallen dood en staan weer op, of praten met hun dove tante. Ze rijden met papa achterop de motor naar een oud kasteel, filosoferen in bad, kruipen lekker dichtbij mama en papa in bed, of denken aan hun dode oma.

Net als al de grote mensen om hen heen tenslotte, vragen ze zich soms af waarom ze altijd nee zeggen.

Er zit een nee in mij
vanbinnen
een heel erg hard
niet-willen

Drie kleine letters maken
vele grote grillen

Pers

Frank Adam schrijft een vrolijk soort eigenwijze versjes
(Jan Smeekens in PZC)

Frank Adam, die met zijn dichtbundel ‘Waarom ik altijd nee zeg’ opvallend in de kinderliteratuur debuteerde.’(Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur/Villa Kakelbont)

Aanrader van de maand (oktober 2001)op Bibnet:

In het boek “Waarom ik altijd nee zeg” vind je nog een heleboel andere, leuke versjes voor grotere kleuters.
Een tip voor ouders om ’s avonds eens een versje als toemaatje te geven na een verhaaltje.
Een suggestie voor kleuterleidsters die al zo lang op zoek zijn naar eens een ander versje.
(Vlaamse openbare bibliotheken op internet, www.bib.vlaanderen)

Frank Adam verrast met prachtige kleuterpoëzie.’
(Het Nieuwsblad)

Waarom ik altijd nee zeg is een verzameling van kleine observaties vanuit het oogpunt van een kleuter gezien. Oma’s en opa’s komen er in voor. Doktertje spelen, verveling… Maar ook ongrijpbaarder dingen, zoals waarom een kleuter altijd nee zegt.
Heel eenvoudig en mooi is de taal van deze Vlaming, kabbelend het ritme. Perfect dus om voor te lezen aan de allerkleinsten. Bij dit klein gedichtje bijvoorbeeld worden ze misschien wel stil van herkenning…
(Belle Kuijken op radio Klara)

Frank Adam schrijft schitterende versjes voor kleuters over alledaagse dingen en gebeurtenissen, maar het zijn wel kleuters van vandaag.
Ze zetten hun haar met gel in een piek, spelen stiekem op de computer van pa, maken kritische opmerkingen over een oom die zegt dat ‘een Arabier een soort aap is’. Maar ze spelen, dromen en filosoferen ook zoals alle kleuters van alle tijden.
En in het ene gedicht stellen ze vast: ‘Ik hou niet van het donker’ en in het andere: ‘Het donker is een wonder’.
(Het Andere Boek)

Een kleine filosoof – in boekvorm zijn ze toch zo schattig – spuit zijn gedachten en willetjes in een 30tal versjes. Hij praat met zijn dove tante, vindt dat zijn oom wat meer boeken moet lezen, zijn vader zich verveelt en bloot zijn zo lekker voelt. Het kereltje komt pittig uit de hoek en werkt voortdurend op de lachspieren. Er zit een goede cadans in de versjes, ze zijn heerlijk om te lezen en om voor te lezen.
(Kiosk)

“Waarom ik altijd nee zeg” is een verrassende bundel vol eigenzinnige kleuterversjes die ook oudere lezers weet te beroeren …guitige versjes… leuke verhalen… een waar plezier om (voor) te lezen.
(Krant van West-Vlaanderen)

Wie op zoek is naar versjes voor oudere kleuters vindt in ‘Waarom ik altijd nee zeg’ van Frank Adam beslist zijn gading. Het is een bundel met gedichten over gevoelens van kleuters, over de manier waarop zij de wereld bekijken en interpreteren. De gedichten zijn klankrijk met af en toe rijm, maar ze verrassen vooral door hun thematiek en leuke pointes.
(De Bond)

Een prachtige bundel kleuterpoëzie.’
(Exit Cultuurmagazine Brugge)

De gedichten van Frank Adam lopen lekker en rijmen af en toe. In die paar korte zinnen zet hij heel herkenbare en soms vermakelijke situaties neer. Een genoegen om te lezen. Knap is de dubbele laag die Adam hier en daar in de versjes legt, waardoor het echt poëzie voor alle leeftijden wordt.
(Brabants Dagblad)

Nu ik een kleindochter van vier jaar heb kan ik overduidelijk zien dat de versjesbundel van Frank Adam geweldig aansluit op deze leeftijdsgroep… Al zijn versjes zijn zo herkenbaar.
(Vrije opvoedkunst)