Aleksej Leestip Showbizznieuws

www.shobizznieuws.be, 08.10.2011

Aleksej, de HETPALEISproductie met tekst van Frank Adam en in een regie van Koen De Sutter, is gekozen als één van de meest belangwekkende theaterproducties van het seizoen 2010-2011.

Het botert niet tussen Peter De Grote en zijn zoon Aleksej. Vader wil zoon stevig bewerken en klaarstomen voor de troon. Zoon is enkel geïnteresseerd in lezen, filosoferen, God, de fles en zijn lief. Hoe meer Peter De Grote hem wil boetseren naar zijn evenbeeld, hoe meer Aleksej rebelleert.

Frank Adam schetst een vader-zoonconflict tegen de achtergrond van het 18de-eeuwse Rusland. De actualiteit ervan overleeft alle tijden. Want de grens tussen haat en liefde is dun. Zeker als het om opgroeiende pubers en ouders gaat. Frank Adam is één van de grote Vlaamse literaire talenten. Ervaren regisseur en acteur Koen De Sutter regisseert Adams monumentale Aleksej met grote bezetting.

“Een stuk van een kwaliteit, die ik in de jongste kwarteeuw in Vlaanderen niet meer heb ontwaard … ” (Wijlen Wim Van Gansbeke, theaterrecensent)

“Ik heb op een paar uur tijd in de vergane glorievertrekken van een paleis gestaan en in de tocht van een scheepswerf. Ik was ’s nachts in een kerk en ben onderweg een galgenveld gepasseerd. En ik kwam ’s morgens beneden in de living van een gisteren uit de hand gelopen feestje. En ik was, geloof ik, niet helemaal alleen in de zaal.”

Stijn Dierckx in De Morgen (30/10/10) Uitgeverij Vrijdag en HETPALEIS zijn, met steun van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, erin geslaagd om de volledige theatertekst te publiceren in een stijlvolle paperback.

Frank Adam, Aleksej, paperback, 64 blz, ISBN 9789460011375