Frank Adam, Als de Bomen straks gaan rijden

Rita Ghesquière, Kerknet

 

Frank Adam weet wat kinderen bezig houdt en giet hun vragen en wijze inzichten in verrassende versjes, die spontaan een glimlach uitlokken. De negentig gedichtjes uit deze bundel zijn thematisch gebundeld. Het gaat over taal, over het wonder van het leven, over dat vreemde weerbarstige lichaam dat jeukt en haar laat groeien, over hoe je de tijd kan invullen, over doodgaan, over dieren of de kringloop van het jaar.

De onderwerpen zijn op kindermaat gesneden maar nooit kinderachtig. Frank Adam houdt ervan om de fatsoensnormen met voeten te treden zoals in ‘Tien dingen naar keus die je kunt doen met dingen uit je neus’ of ‘Privé’ een versje dat zich afspeelt op de WC.

Andere gedichten zijn ernstiger van toon; ze gaan over de grote dingen van het leven. Na de dood van oma kan opa niet aan de slag in de tuin omdat hij eerst moet wieden en spitten in zijn hoofd. Frank Adam nodigt de lezer uit om stil te staan bij gedachten en gevoelens die vaak zo moeilijk te verwoorden zijn. Dichters zijn daar juist goed in. Daarom hebben we ze ook nodig.

 

Waarom ik altijd nee zeg

Als er een ja moet komen,

Dat weet ik niet.

Er zit een nee in mij

Vanbinnen,

Een heel erg hard niet willen.

Drie kleine letters maken

Vele grote grillen.

Waarom ik altijd nee zeg

Als het ja moet zijn,

Dat is een groot geheim

Het is een soort verdriet,

Ook al heb ik nergens pijn.


Alle versjes uit deze verzamelbundel zijn geschikt voor kinderen van de lagere school. Kleuters kunnen al genieten van de meest eenvoudige versjes.

Frank Adam, Als de bomen straks gaan rijden. De Eenhoorn, 2011, 108 pp. 17.50 euro (5+)