Frank Adam schiet ezel de ruimte in (De Standaard)

OEDELEM – Auteur-theatermaker Frank Adam uit Oedelem heeft een prestigieuze opdracht verworven van de Franse literaire organisatie Lettres Européennes. Hij schrijft een filosofische fabel voor een verhalenbundel waarin alle Europese nationaliteiten vertegenwoordigd zijn.

Luc Fossaert, donderdag 3 april 2008

Dit jaar is Frankrijk voorzitter van de Europese Unie. Naar aanleiding daarvan publiceert het Franse ruimteagentschap Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) in samenwerking met de Franse literaire organisatie Lettres Européennes, een verhalenbundel met als thema ‘De Europese Unie in de ruimte’.

Elke Europese nationaliteit vaardigt één vertegenwoordiger af. Voor Vlaanderen viel de keuze op Frank Adam, die faam heeft verworven met zijn Confidenties aan een ezeloor waarvan op 12 april het derde boek wordt voorgesteld. Hem (en zijn ezel) werd gevraagd om het thema ‘Europa en de ruimte’ in een filosofische vertelling weer te geven. ‘Een mooie opdracht’ vindt de auteur, ‘want ik had al enige tijd plannen om mijn ezel, een soort hedendaagse Candide, de ruimte in te schieten.’ De ‘Confidenties’ worden overigens bewerkt tot een literaire performance die in het najaar in De Werf en op Klara zal te horen zijn. Hoe Adam gekozen werd voor deze opdracht? Hij schreef zijn erotische fabels deels in de Villa Marguerite Yourcenar op de Mont Noir in Frankrijk, deels in Oedelem. In de ‘Villa Yourcenar’ ontstond het contact met Lettres Européennes.

Zijn erotische fabels en de bijhorende ‘Tuin der Lusten’ van illustrator Klaas Verplancke werden onlangs geselecteerd voor de Literaire Lente, die nog loopt tot 30 april. Op 11 april komen beide auteurs daarover vertellen in De Brugse boekhandel, Dijver 2. (lfb)