‘Liefdesfabels’

Tine Mortier Cutting Edge 26 April 2010

‘U weet toch’, legde de kardinaal uit aan de man, ‘dat God van oordeel is: ‘Als een man een vrouw waarlijk bevrediging wil schenken dan moet hij haar beffen en wel zoals het hoort.’ Net zoals ik hoop dat u toch weet dat er ergens staat geschreven: ‘Begin niet als een gek te likken doch trek uw tong traagzaam op gang, zoals u zich na een vriesnacht met uw wagen buiten waagt, matig snelheid bij de rotonde, en ga slechts dan voluit wanneer de weg door zoutig vocht is vrijgemaakt.’

Het zou uit een of andere absurde handleiding voor seksuele relaties kunnen komen, ware het niet dat er schijnbaar achteloos een kardinaal en een godsoordeel in vermeld werden. En dan hebben we er nog veiligheidshalve voor gekozen om de rabbijn en de imam achterwege te laten. Wie hun prikkelende adviezen voor een beter seksleven wil kennen, zal de ‘Liefdesfabels’ van Frank Adam in huis moeten halen. Je krijgt er geen spijt van.

‘Liefdesfabels’ is het vierde boek uit de fraai vormgegeven reeks ‘Confidenties aan een ezelsoor’. De bundels zijn opgevat als een verzameling moderne fabels, waarbij figuren van allerlei slag hun diepste roerselen opbiechten aan een bijzonder erudiete en literair onderlegde ezel met één oor. Het levert pareltjes van teksten op, waarbij de ezel in ‘Boek één’ zijn therapeutische kunsten in een stal aan de rand van de woestijn beoefende, in ‘Boek twee’ maakte hij tijdens een wereldreis kennis met een nieuwe reeks schitterende personages, en in ‘Boek drie’ kregen we een reeks gedurfde erotische verhalen voorgeschoteld.

‘Boek vier’ houdt het net iets braver dan zijn voorganger, maar wie ‘Boek drie’ las weet dat hiermee niets gezegd is. Een lichte daling dus in de hoeveelheid rode oortjes bij de lezers, maar desalniettemin levert ook dit boek weer vijftien opwindende confidenties op. Over melkboerinnen en bijzondere verzoeken, een bedrogen advocate, een overspelige schoondochter, een bakvis en een puber, de burgemeester en de ring van het geluk en een apotheker die geen voorbehoedsmiddelen verkoopt wegens een liefdesstaking bij de mannen. Een boek kortom, waarin de lezer te weten komt wat er zoal fout kan gaan in de liefde. Het onmisbare advies van de ezel krijg je er gratis bij.

De fabels worden zoals steeds van schitterende prenten voorzien door Klaas Verplancke. Ze zijn bedrieglijk eenvoudig, maar zitten vol prikkelende details die zich vaak niet bij een eerste blik laten lezen. Het geheel van prenten en tekst is schitterend in evenwicht.

‘Liefdesfabels’ is een prachtige leeservaring die literatuur aan erotisch genoegen koppelt. Of zoals de uitgeefster het in een brief aan haar lieve lezers zegt: ‘dat het boek dat u op dit ogenblik in uw handen houdt, […] uw relatie redt terwijl u leest.’