Poëzie voor iedereen vanaf 6 jaar

Luc Fossaert in: Exit december 2011

‘Als de bomen straks gaan rijden’ heet de nieuwste poëziebundel van Frank Adam (Oedelem), hoewel het woordje nieuw niet helemaal de lading dekt.

Zijn vorige twee poëziebundels voor kleuters en ouder ‘Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet’ en ‘Waarom ik altijd nee zeg’, (beide uitgegeven bij Querido) werden hier immers samengevoegd met veel nieuw werk, samen goed voor 100 gedichten.

De gedichtjes vormen de basis voor een poëzievoorstelling die na de recente première in De Werf (tijdens het Jonge Snaken Festival) het Vlaamse land doorkruist.

De voorstelling heet ‘Poëzieprogramma voor stem, cello en verbeelding’ en bindt Adam alweer aan de cellist Lode Vercampt.

Samen toveren ze de gedichtjes ‘tot versjes om te stotteren, briefjes om te zoenen, liedjes om te huilen, grappen om dood te vallen en verhalen om te huiveren’.

De bundel is compact, mooi uitgegeven en bevat tijdloze poëzie, gegroepeerd in elf thema’s die een breed spectrum bespelen: familie, dieren, natuur, filosoferen, gevoelens, feestdagen, slapen en dromen.

Adam slaagt er als weinig anderen in dat genre in om elke betutteling te vermijden, ‘niet op de hurken te gaan zitten’ en kinderen uit te nodigen om zich te verwonderen.

Intussen werkt Frank Adam aan een nieuw programma ‘Requiem voor goden’ met muziek van de Oostendse componist Joachim Brackx, dat in mei 2012 op de planken van het Concertgebouw staat.

Zijn recentste toneelstuk Aleksej (over de getroebleerde relatie tussen Tsaar Peter de Grote en zoon Aleksej) werd door de kritiek de hemel in geprezen, en gaat voorjaar van 2013 terug op tournee in Vlaanderen en Nederland.

Het script werd onlangs door uitgeverij Vrijdag uitgegeven in boekvorm.

Tenslotte kabbelt ook het verhaal van de liefdes- en erotische fabels verder (Uitgeverij Vrijdag en Uitgeverij Davidsfonds/Literair).

Onlangs werd het eerste boek met de ‘Confidenties aan een ezelsoor’ uitgegeven in Frankrijk bij de filosofie-uitgeverij Ousia onder de titel ‘Le Désert’.  Adam mag ze straks zelf voorlezen (in het Frans) aan de studenten Nederlands van de Sorbonne.

Info:

Als de bomen straks gaan rijden, Frank Adam, 110 pagina’s, illustraties Milja Praagman, uitg. De Eenhoorn.

Aleksej, Frank Adam, uitg. Vrijdag