Theaterfestival selecteert bejubelde toppers

De Morgen, 27 mei 2011

De 25ste editie van Het Theaterfestival, dat plaatsvindt van 25 augustus tot 3 september, wordt er een met weinig kaf tussen het koren.

De nieuwe festivalcoördinator Els Debodt en haar vijfkoppige jury – Valentijn Dhaenens van SKaGeN, Pietjan Dusee van het Nederlandse Productiehuis Brabant, Eddie Guldolf van C-Mine Genk, Sarah Vankersschaever van De Standaard en Groen!-politica Eva Brems – kozen resoluut voor de toppers van het seizoen.

Dat zorgt meteen voor een duidelijke breuk met voorgaande edities, waar de selectie vaak te specialistisch en controversieel was.

Met Oblomov van Lazarus, Aleksej van HETPALEIS, Gregoria van Bart Meuleman voor de KVS en Nooit van elkaar van Toneelgroep Amsterdam en DeSingel selecteerde de nieuwe ploeg alom bejubelde stukken.

En ook als ze wat minder bekende paden betreedt – zoals met Lethal inc. van TG Steigeisen – kiest ze voor relevante voorstellingen van uitzonderlijke kwaliteit.

Ook geselecteerd: Berckmans van ’t Arsenaal, dansvoorstellingen Women (Ugo Dehaes) en En Atendant (Anne Teresa De Keersmaeker) en jeugdtheater Kind (Alexandra Broeder) en Warmoes (Studio Orka). (ST)