Pers: De Zonen van Zurg (De Morgen)

VOLVOBROERS ALS GARAGEHELDEN
De broers Jochems zijn ‘De Zonen van Zurg’

Liv Laveyne, De Morgen

De acterende broers Gert en Jo Jochems brachten eerder dit seizoen bij theater Luxemburg het jeugdtheaterstuk ‘De Gans en zijn Broer’ waarin ze een reeks kortverhalen van Bart Moeyaert naar hun hand zetten. Ook in deze nieuwe productie ‘De Zonen van Zurg’ (10+) van kunstencentrum De Werf spelen ze twee broers die niet met maar vooral niet zonder elkaar kunnen. Alleen is het decor ditmaal niet de timmerruimte van een boerderij maar een garage vol benzinevaten. Pa Zurg zwaait er de plak: hij is de incarnatie van Het Kwaad, een louche typ, die iemand de dood heeft ingejaagd met de verkoop van een crapuleuze car. Wie en of de roddel klopt, blijft lang een mysterie.

De broers komen op onder luid metalgedreun en presenteren zich als action heroes die in tegenstelling tot Obi Wan en andere in de plooien van de geschiedenis zijn verdwenen. Daar willen ze verandering in brengen. Als de Zonen van Zurg spelen ze het verhaal na: de ondervraging door de politieagent, de gerechtsdokter, de advocaat, het liefje van broer Gert.

Gert en Jo Jochems maken het het jonge publiekje niet gemakkelijk: korte scènetjes volgen elkaar op waarbij ficties en realiteiten zich vermengen, er wordt naar hartelust geschakeld tussen personages met als ontstekingsmechanisme de tekst van auteur Frank Adam die leidt langs poëzie, surrealisme en associatieve taal. Adam (ook bekend van zijn ‘Confidenties aan een ezelsoor’) schreef ‘De Zonen van Zurg’ als een vervolg op ‘De jongen die uit zijn lichaam viel’, een tweeluik jeugdtheater over Het Kwaad. Waar in het eerste deel Het Kwaad met alle middelen werd bestreden, wordt Het hier  bezworen door Het terug op te roepen.

Hoe uitdagend, grappig (zeker de seksuele toespelingen worden door het jonge publiek gesmaakt) en vaak beeldend sterk ‘De Zonen van Zurg’ ook is, soms voeren de acteurs, die alles – pruiken incluis – uit de kast halen, de lijnen te los. Op die momenten blijft het stuk steken in een bricolage waar de bouten en moeren best wat vaster op hun plaats hadden mogen zitten.

<p class=”terug”><a href=”https://www.frankadam.be/theater/de-zonen-van-zurg/”>Terug</a></p>