‘Aleksej’ van Frank Adam en Koen De Sutter geselecteerd voor het Theaterfestival 2011

May 28, 2011

‘ALEKSEJ’ DE FRANK ADAM ET KOEN DE SUTTER SELECTIONNÉ POUR LE FESTIVAL DE THÉÂTRE 2011 VERSION FRANCAISE CLIQUEZ ICI

____________________________________________________________

Persbericht Jeugdtheater HETPALEIS, Antwerpen. 26/05/11

Aleksej, de HETPALEISvoorstelling van Frank Adam en Koen De Sutter over tsaar Peter De Grote en zijn zoon Aleksej, is geselecteerd voor het Theaterfestival 2011.

Dit festival selecteert jaarlijks de meest belangwekkende voorstellingen van het voorbije seizoen.

De voorstelling zal op 29 en 30 augustus 2011 opnieuw te zien zijn in het Kaaitheater in Brussel.

Naast Aleksej zitten ook Oblomov (Lazarus), Gregoria (Bart Meuleman), Nooit van elkaar (Toneelgroep Amsterdam/DeSingel), Lethal inc. (TG Steigeisen), Warmoes (Studio Orka), Women (Ugo Dehaes), Sartre zegt sorry (Laura van Dolron), Kind (Alexandra Broeder) en En Atendant (Anne Teresa De Keersmaeker) in de selectie.

De jury bestond uit Eva Brems (UGent/Groen!), Valentijn Dhaenens (SKaGeN), Pietjan Dusee (Productiehuis Brabant), Eddie Guldolf (C-Mine Genk) en Sarah Vankersschaever (De Standaard).

De tekst van Frank Adam werd eerder bekroond met de Prijs Letterkunde voor Dramatische Kunst van de Provincie West-Vlaanderen 2010, en werd in Duitsland geselecteerd op het Kaas & Kappes Theaterfestival voor de Stückepool 2011.

Meer informatie over het festival op www.theaterfestival.be

HET STUK

Het botert niet tussen Peter De Grote en zijn zoon Aleksej. Vader wil zoon klaarstomen voor de troon. Zoon is enkel geïnteresseerd in lezen, filosoferen, de fles en zijn lief. Hoe meer zijn vader hem wil boetseren naar zijn evenbeeld, hoe meer Aleksej rebelleert.

Auteur Frank Adam schetst een vader-zoonconflict tegen de achtergrond van het 18de-eeuwse Rusland. De actualiteit ervan overleeft alle tijden. Koen De Sutter regisseert een ploeg uitgelezen acteurs.

DE PERS

‘Frank Adam schreef een tijdloos verhaal over tegendraadse puberzonen en radeloze vaders. Een uitzonderlijke tekst. (De Morgen)

Aleksej van Frank Adam levert een uitzonderlijke toneelavond op bij Het Paleis. Een knappe voorstelling, een rijke tekst. (Cobra.be)

Frank Adam geeft de acteurs prachtige woorden in de mond die als olie op hun spelvuur werken. Een ode aan klassiek repertoiretoneel. (Knack)

Met Frank Adam heeft onze toneelschrijfkunst weer iemand die aantoont dat een schrijver een volwaardig lid kan zijn van een ensemble wanneer hij schrijft in functie van speelbaarheid. Zijn indrukwekkendste toneelstuk.’ (Theatermaggezien)

Aleksej is een gebeurtenis. Zoveel generaties acteurs op één scène geeft een levensdynamiek die je nog zelden ziet. Het is de kracht van een ensemble. Daarmee maakt Aleksej zijn hoge verwachtingen zeker waar. (De Standaard)