Liefdesfabels genomineerd voor Literatuurprijs 2011 Vlaamse Provincies – Aleksej geselecteerd voor Vlaams Theaterfestival 2011

August 10, 2011

FABLES D’AMOUR DE FRANK ADAM NOMINEES POUR LE PRIX DE LITTERATURE 2011 PROVINCES FLAMANDES – ALEKSEJ SELECTIONNE POUR LE FESTIVAL DE THEÂTRE 2011 – VERSION FRANCAISE  CLIQUEZ ICI

_________________________________________________

EL = (L – VL) T

« Echte Liefde » is gelijk aan

« Liefde » min « Verliefdheid » tot de macht « Tijd. »

‘Adam heeft op zijn Einsteins nu ook de traditionele liefde in een formule gegoten’ (Knack)

_________________________________________________

Liefdesfabels van Frank Adam, met prenten van Klaas Verplancke, is één van de 6 genomineerde boeken voor de vernieuwde Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse provincies.
 Naast Frank Adam maken ook Jeroen Brouwers, Paul Claes, Yves Petry, Eric Rinckhout en Rudi Rotthier kans op 10.000 euro.  Dat bedrag wordt toegekend aan de winnaar op 28 augustus op de Cultuurmarkt in Antwerpen.

Vanaf 15 augustus worden de zes genomineerden in extenso op Knack Boekenburen gepresenteerd.  Liefhebbers van Liefdesfabels kunnen vanaf dan tot en met maandag 22 augustus online stemmen via Knack.be op ‘Het boek dat uw relatie redt terwijl u leest’. Vijf deelnemers aan deze Publieksprijs maken kans op een boekenpakket.

_________________________________

De jury van het Vlaams Theaterfestival 2011 selecteerde de voorstelling van Frank Adams theatertekst Aleksej.  De productie van HETPALEIS is te zien op 29 en 30 augustus in het Kaaitheater in Brussel en gaat voorjaar 2013 uitgebreid op toernee.

De tekst van Aleksej werd eerder bekroond met de Prijs Letterkunde voor Dramatische Kunst van de Provincie West-Vlaanderen 2010 en werd in Duitsland genomineerd voor de Kaas & Kappes Stückepool 2011.

Ter gelegenheid van de Theaterfestival-selectie publiceren Uitgeverij Vrijdag en HETPALEIS een speciale Aleksej-uitgave (ism Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen).

De jury van de Literatuurprijs 2011 Vlaamse Provincies over ‘Liefdesfables’:

Frank Adam bevestigt met’ Liefdesfabels’ dat hij het klassieke fabelgenre een nieuwe glans heeft gegeven. In de achttiende eeuw vormden de contes philosophiques van onder anderen Voltaire een belangrijke bijdrage aan de Europese literatuur. Vanaf zijn eerste fabelboek uit 2005 verraste Adam met de merkwaardige strapatsen van een ezel die zo zijn eigen kijk had op de menselijke waan van de dag. Ondertussen is hij met Liefdesfabels al aan zijn vierde deel toe en Belgische fabels, het vijfde luik, is onderweg voor in het najaar. Sommige van zijn fabels bracht Adam op de bühne en ook in het buitenland werden ze opgemerkt: er zijn al Franse vertalingen en andere landen volgen. (Lees het artikel van Frank Hellemans op Boekenburen hier…)

De jury van het Vlaams Theaterfestival 2011 en de pers over ‘Aleksej’:

‘Een grotezaalproductie van een theatertekst van Frank Adam die al jaren lag te wachten op een uitvoering. Het wachten loonde de moeite want regisseur Koen De Sutter slaagde er in om met een erg heterogene cast van ervaren acteurs, amateurs en jonge acteurs een ensemble op de been te brengen dat deze beklijvende, Russische sage met brille overeind houdt. Ruim drie uur lang. De haast klassieke regie in een verbluffende scenografie laat de 10-koppige cast schitteren in een vader-zoon drama vol spanning en emotie.’ (Lees het hele juryverslag hier…)

‘Frank Adam schreef een tijdloos verhaal over tegendraadse puberzonen en radeloze vaders. Een uitzonderlijke tekst.’ (De Morgen)

Aleksej van Frank Adam levert een uitzonderlijke toneelavond op bij Het Paleis. Een knappe voorstelling, een rijke tekst.’ (Cobra.be)

Frank Adam geeft de acteurs prachtige woorden in de mond die als olie op hun spelvuur werken. Een ode aan klassiek repertoiretoneel. (Knack)

Met Frank Adam heeft onze toneelschrijfkunst weer iemand die aantoont dat een schrijver een volwaardig lid kan zijn van een ensemble wanneer hij schrijft in functie van speelbaarheid. Zijn indrukwekkendste toneelstuk.’ (Theatermaggezien)

Aleksej is een gebeurtenis. Zoveel generaties acteurs op één scène geeft een levensdynamiek die je nog zelden ziet. Het is de kracht van een ensemble. Daarmee maakt Aleksej zijn hoge verwachtingen zeker waar. (De Standaard)