Requiem voor goden

FRANCAISENGLISH

“Requiem voor goden” van componist Joachim Brackx en auteur-theatermaker Frank Adam draagt de godsidee ten grave in de diepten van het bewustzijn om haar getransformeerd/gesublimeerd te laten verrijzen in de menselijke geest.

Het requiem presenteert zich als een introvert donker-mysterieus muziekritueel voor zangers , percussie en gambaconsort. De muziek klinkt tijdloos, bekend en nieuw tegelijk; ze is onoverkomelijk en dringt quasi ongemerkt binnen in de geest van de luisteraar. De tekst vertrekt van de klassieke vorm van de litanie en tast gaandeweg de grenzen en zekerheden af.

In een poëtische maalstroom van beelden, gedachten en gebeden proberen goden hun eigen mysterie te doorgronden. De goden van de gelovigen, mystici, wetenschappers, flosofen, van het Verre Oosten, het animisme, het 3e millennium-cyborg-transhumanisme… In hun wezen stoten zij allen op een onderliggende ondefinieerbare Angst.

“Requiem voor goden” wil verlossing bieden voor de Angst van de post-postmoderne mens door ze al zingend met de poëtische kracht en de troostende schoonheid van een Hooglied op te heffen.

De eeuwige rust die het requiem met dit muziekritueel afdwingt voor de godsidee, laat tegelijk het licht schijnen in de geest van de mens.

Een Nabla-productie in coproductie met het Concertgebouw Brugge

Première op donderdag 24 mei 2012 in het Concertgebouw Brugge.

Uitvoerders: vokaal ensemble Currende & Triatu percussietrio

Directie: Erik Van Nevel
Concept: Frank Adam en Joachim Brackx
Tekst en artistieke medewerking: Frank Adam
Muziek en artistieke leiding: Joachim Brackx