Auteur Frank Adam verkent helende bewegingsvorm qigong voor het brede publiek (persbericht uitgeverij Lannoo)

September 20, 2021

Auteur Frank Adam maakt de oeroude oosterse bewegingsvorm qigong toegankelijk voor het brede publiek. Via mindfulle bewegingen, meditaties en drukpuntenmassage, afgesteld op het ritme van de Chinese orgaanklok, hef je blokkades op en voorkom je ziekte, stress en vermoeidheid. Zo ervaar je een diepe, zelfhelende innerlijke kracht.

Dankzij 25 handige blog-lijstjes laat je je levensenergie (of ‘qi’) optimaal stromen tijdens elk moment van de dag.  B.v. : 

  • Drie manieren om je immuniteit te boosten  
  • Zes manieren om je geest tot rust te brengen terwijl je werkt 
  • Zeven geheime kunsten uit de slaapkamer

Qigong-oefeningen vergroten je vitaliteit en flexibiliteit, vertragen het verouderingsproces en verruimen je spirituele bewustzijn. Ze zijn onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) en erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook in de medische wereld heeft men de helende kracht van qigong ontdekt.

Qigong is een lees- en doeboek vol sfeervolle foto’s, praktische gezondheidstips, wijze quotes en inspirerende getuigenissen.

 

‘Oefeningen die je lichaam en geest gezonder en weerbaarder maken. Zo eenvoudig, duidelijk en enthousiast gebracht dat je er onmiddellijk aan wil beginnen.’

– Jan Eeckhout en Vic Wouters, Doctors in de Medische Qigong, Dipl.  Acupuncturisten,  Docenten OTCG.

 

‘Een prima middel om je snel weer fit te voelen, je dag vol energie te beginnen, je eten goed te verteren, en ’s avonds goed te slapen. Allemaal belangrijke voorwaarden voor een opgewekt bestaan.’

– Carien Karsten, auteur van het werkboek ‘Uit je burn-out, een 30 dagen programma’

 

‘Qigong als genees- en levenswijze is een duidelijke toegevoegde waarde voor de klassieke geneeskunde. Frank Adam ontgint die voor het brede publiek op meesterlijke wijze.  Een niet te missen boek voor iedereen!’

– prof. dr. Alex Mottrie, uroloog, robotchirurg, CEO Orsi Academy

 

‘Qigong is meditatie in beweging!’ – dr. Steven Laureys, auteur van Het no-nonsense meditatieboek

 

Qigong met Frank Adam:


Première ‘De Zarathoestra’s’ – Orakeltheater (Theater FroeFroe)

August 26, 2018

Een voorstelling voor allen en iedereen die zich vrolijk maakt over een bad-trip.

Acteurs Johan en Gertruda, dochter Kelly en muzikant Hans brengen met hun gezelschap De Zarathoestra’s spraakmakend orakeltheater. Met behulp van rituele poppen, muziek en trance channelen ze mystieke boodschappen omtrent het thema geluk en de middelen om dat te verwerven.

‘De boodschapper van geluk brengt groot ongeluk!’

Gert en Jo Jochems schudden hun broederschap van zich af en worden eindelijk man en vrouw. Samen met Kelly De Mol en Hans Jochems spelen ze een splinternieuwe tekst van Frank Adam. Een geestverruimend stuk over de vragen waar we geen antwoord op krijgen, het geluk dat we niet kunnen grijpen, de gedachten die we niet kunnen uitspreken, de liefde die we maar niet voelen – Tot iemand ons hart aanraakt.

Met gratis geluksbrenger!

Een kersverse tekst van Frank Adam met steun van het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren
(de tekst wordt uitgegeven door Bebuquin en is te bestellen bij FroeFroe)

Een collectief project van en door: Jo Jochems, Gert Jochems, Kelly De Mol (stage) met live muziek en spel van Hans Jochems.
Techniek: Sander Dalden

Poppen, kostuums, decor: Jan, Marc Maillard, Astrid Michaelis, Bruno Smeyers, Klaartje Vermeulen
Assistentie: (stage) Freya Guitard

De Zarathoestra’s is een coproductie van Het Orakeltheater en Theater FroeFroe

Met steun van Vlaamse Gemeenschap, Nederlands Letterenfonds en Vlaams Fonds voor de Letteren

www.froefroe.be

Persmap: klik hier

Trailer: klik hier

Tekstuitgave ‘De Zarathoestra’s’ Uitgeverij Bebuquin & FroeFroe: klik hier

Interview: ‘Tot iemand ons hart aanraakt’: klik hier

Recensie Concertnews.beklik hier

‘De Zarathoestra’s’ fileert vakkundig het drugsthema en de vernietigende kracht daarvan op familiebanden en andere relaties… Een ode aan het gezin waar de sleutel van geluk zich kan bevinden. Wonderschoon en indrukwekkend (poppen)theater. Met verschillende troeven waaronder een ijzersterke tekst, oerdegelijk neergezet door de acteurs Gert, Jo en Hans Jochems (die laatste staat tevens in voor de live muziek op gitaar), een sterke prestatie van stagiaire Kelly De Mol in de rol van Kelly, een doeltreffend licht-en klankontwerp door Sander Dalden en alweer knappe poppen die van de hand zijn van Jan, Marc Maillard en Astrid Michaelis.’  

Bert Hertogs – ConcertNews.be

 


Première ¡Ambras! Cervantes dolend door Vlaanderen (Concertgebouw Brugge)

November 29, 2016

van Frank Adam en Pol Vanfleteren

Met Hans Peter Janssens, Kurt Defrancq, Valérie Vervoort, Emelien Raats

Tijd van Inquisitie, ondergrondse folterkunst en onthoofding voor groot publiek. Na de diefstal van zijn varkens gijzelt een goedlachse boer (Kurt Defrancq) een Spanjaard met een droevig gezicht (Hans Peter Janssens).

In ¡Ambras! van schrijver Frank Adam en componist Pol Vanfleteren doolt de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes door Vlaanderen, op zoek naar zijn verdwenen broer Rodrigo. Een Vlaamse Dulcinea (Valérie Vervoort) en Sanchica (Emelien Raats) zorgen voor liefde en troost.

Literaire hypothesen, historische feiten en hedendaagse parallellen versmelten tot explosief muziektheater, in een regie van Frank Adam en videoscenografie van Fabien Delathauwer.

Een creatie in het kader van de herdenking van de 400ste verjaardag van Cervantes’ overlijden. Na de vondst van Cervantes’ stoffelijke resten in een Madrileens klooster duikt het silhouet van de Don Quichot-schrijver op… in een Vlaamse kerker.

De tekst van ¡Ambras! werd uitgegeven door Uitgeverij Bebuquin & Click.

Radio 1 interview Kurt Defrancq: link

Focus WTV-reportage ‘Defrancq en Janssens in gijzelingsdrama’: zie link

Interview Krant van West-Vlaanderen: download pdf

_______________________________________________

Taal van Frank Adam ‘is om van te snoepen. Het is klei, modder, graniet, eik, vuur, wind, bliksem en donder… Het is eten en drinken. Het is Vlaams en van de wereld. Dialect met een expressiviteit die op zich al muzikaal is, zonder dat er één noot bij gecomponeerd is. Alle goede ingrediënten voor beklijvend muziektheater.’ (Wim Dewulf)

Muziek van Pol Vanfleteren is vertelling, tragedie, komedie.  Het is kracht, chaos, schreeuw.  Het is lyriek, vervoering, troost.  Het is stilte, elementair deeltje, universum op zich.  Muziek van Pol Vanfleteren is verklankte ziel.

_______________________________________________

Tekst, concept, regie, scenografieconcept : Frank Adam

Compositie, muzikale leiding : Pol Vanfleteren

Cast : Hans Peter Janssens, Kurt Defrancq, Valérie Vervoort, Emelien Raats

Koor: Mira Jochems, Nikkie Steyaert, Wouter Bossaer, Emelien Raats

Muzikanten: Harmen Goosens, Sophie Van Den Eynde, Luc Bergmans, Pol Vanfleteren

Scenografie, video, kostumering, rekwisieten: Fabien Delathauwer

Ondertiteling, rekwisieten: Pablo Moerman

Lichtontwerp: TheaTech

Productie, promotie : Click Management, met steun van kunstencentrum De Werf, Concertgebouw Brugge, Walpurgis, CC Sijsele

Subsidiënt : Comité voor initiatief Brugge

Historisch advies : Instituto Cervantes Brussel

Tekstuitgave: Uitgeverij Bebuquin & Click

Pers

Focus WTV-reportage:

‘Een briljante tekst.Radio 1

!Ambras! ‚Geslaagd muziektheater. Combineert heel mooi klassieke en moderne elementen. De ploeg is duidelijk van grote kwaliteit. (!Ambras!) past mooi in het rijtje van enkele grote klassieke theaterstukken, maar is veel toegankelijker door de muziek.’ (Musicalvibes)

‘Ambras! is Frank Adams magnum opus’ (opera regisseur Vincent van den Elshout)

‚Na !Ambras! wordt het (politiek) moeilijk voor de komende burgemeester van Brugge, en voor àlle Burgemeesters. Een goede voorstelling’ (R. Landuyt, huidig burgemeester van Brugge)

‚Dichter bij Brecht dan bij Shakespeare. De schoonheid van de ruwe volkse kracht op een sterke muziekscore’   (Yves Roose, ex-schepen cultuur Brugge, ex-adviseur Mons Culturele Hoofdstad van Europa)

‘Kurt Defranq ronduit geweldig als de ‘gewone man…zet zeer meeslepend personage neer, (komt) zangmatig ook stevig naar voren. Hans Peter Janssens kan hier zijn klassiek geschoolde stem gebruiken, is een zeer ingetogen triestige en verontwaardigde Spanjaard. Valérie Vervoort is de Zoetepoeze (Dulcinea) van Sancho. Een zeer aanlokkende verschijning, net zoals in Cervantes’ boek zelf. Emelien Raats laat zich ook gelden en mag als boerendochter Sanchica een zeer mooie slotsolo op haar conto schrijven. Ook koor en orkest werken een vlekkeloze voorstelling af. Pol Vanfleteren heeft een zeer indrukwekkende compositie afgeleverd. Zeer gevarieerd; Spaanse, klassieke en hedendaagse accenten wisselen elkaar af en de bewerking voelt heel vol aan. De gewaagde zet van Frank Adam om dit werk in het Brugs te brengen, pakt zeer mooi uit. Het dialectische werkt heel goed, zeker in combinatie met het vele Spaans van Cervantes.Het verhaal leunt aan bij Shakespeare en handelt over de puurste gevoelens van de mens. Duister met zeer grappige momenten. De boventiteling (van Pablo Moerman) zorgt ervoor dat niemand iets moet missen.(Musicalvibes). 

 


Slovaakse première ‘België’, een sprookje’ – Belgische Fabels in het Slovaaks (11 mei Bratislava Slovakije)

November 29, 2016

SCHRIJVER FRANK ADAM MET ZIJN “BELGIË” IN SLOWAKIJE: “IEDEREEN WINT” (Sabam)

http://www.sabam.be/nl/sabam/schrijver-frank-adam-met-zijn-belgië-slowakije-iedereen-wint

Begin dit jaar kende onze Commissie literatuur een exportbeurs toe aan auteur Frank Adam. De Comenius Universiteit Bratislava nodigde hem uit voor publicatie en opvoering in het Slovaaks van zijn ‘Belgische Fabels’ en toneelstuk ‘België’. Ontdek zijn persoonlijke relaas en impressies van een uniek Belgo-Slovaaks avontuur.

De Academie voor Muzische Kunsten Bratislava, het literaire festival Noc Literatury (De Nacht van de Literatuur), het Slovaakse literaire tijdschrift Svetovej Literatury (Revue voor Wereldliteratuur) en de Slovaakse acteur Martin Melo speelden mee in een driedaagse literaire interland die eindigde op ‘Iedereen wint!’.

‘België’ van Frank Adam: gisteren nog op de Meir in Antwerpen (België, De Roovers/HETPALEIS)– Vandaag op de Meir van Bratislava (Slovakije, VŠMU)’

Affiche van ‘België een sprookje’ (boven), daaronder foto van studenten aan de VŠMU (Academie voor Muzische Kunsten Bratislava); in de Blauwe Zaal van de Slovaakse Nationale Opera Lees meer →


Belgische première ‘België, een sprookje’ (12 maart 2016 De Roovers & HETPALEIS)

November 28, 2016

Kent u dat gevoel dat er achter hun facade misschien een wereld zit, nog donkerder, zwarter dan wij ons kunnen inbeelden?

België, een sprookje speelt zich af in de toekomst, aan het einde van België. Het land is veranderd in een moerassig woud. De kelders lopen vol water. Een melkboer die de toekomst leest in melk en een paranormaal begaafde kolonel onderzoeken een zaak van een jong meisje dat zelfmoord pleegde. Tijdens hun onderzoek merken ze dat Kareltje, een zevenjarig jongetje, vermist is. Ze proberen erachter te komen wat er juist is gebeurd maar hoe verder ze graven naar de waarheid, hoe dieper ze zakken in het moeras van België. Wat hebben de zoon en de vrouw van de boswachter gezien? Wat weten de buurman en de buurvrouw? Waarom is de boswachter zo moeilijk te vinden? En waar is Kareltje?

Frank Adam schrijft een gruwelijke en bevreemdende whodunit. De Roovers creëren voor de eerste keer een voorstelling voor de Grote zaal van HETPALEIS. 

De tekst, bekroond met een premie van de Provinciale Prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen, werd uitgegeven door uitgeverij Bebuquin.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=beWKRyhOLTg

Permap: http://www.hetpaleis.be/storage/assets/event_download_asset/5526/Belgi__de_Roovers_en_HETPALEIS_persmap.pdf

Pers

“Een theatertekst die het collectieve onderbewustzijn van een heel land fileert. Het moet geleden zijn van Eric De Volders ‘Diep in het bos’ (1999) dat een theatermaker erin slaagde om zonder slappe actualisering de diepe malaise van een hele natie te vatten. Spannend, scherp, heftig, filmisch absurd. Er is geen ontsnapping uit de nachtmerrie, de nachtmerrie is de realiteit. (De Morgen)

“Van een daverende openingsscène tot een ijzingwekkend stil slot grijpt België, een sprookje u bij het nekvel, om pas los te laten als de lichten zijn uitgedoofd. Het bijt, verblijdt van tijd tot tijd en leert dat ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ enkel is weggelegd voor de lucky few onder ons.” (Focus Knack Magazine)

“Een stuk met vele lagen. Een thriller op een postapocalyptisch bedje van vaderlands absurdisme. Een vergeefs misdaadonderzoek in het psychologische labyrinth van een gesloten gemeenschap. Kafka en Ionesco samen verdwaald in een nucleair antisprookje. “ (De Standaard (****)

“Origineel, fantastisch, unheimlich, visueel, grappig, sprankelend, fris.  BELGIE van Frank Adam is geen lucky shot maar een stuk van kwaliteit.’ (Jury Prijs letterkunde Dramatische Kunst van de provincie West-Vlaanderen)

“Een fascinerende vertelling, een uitdaging om het absurde voor een Slowaaks publiek te vertolken. (Miloslav Jurani, Slovaaks regisseur van de Slovaakse opvoering van ‘België, een sprookje’)

‘Wreed en geweldig!’  (Emmanuelle Sirois, Centre des Auteurs Dramatiques CAD Canada)


Première ‘Soep zonder Snor 22 fantasieën’ 6 maart 2016 De Grote Post Oostende

November 28, 2016

Diederik Glorieux (muziek) & Frank Adam (tekst)

In de prettig gestoorde wereld van Broes is er Soep zonder Snor, eet zijn mond graag spinazie maar hij niet, ziét hij zichzelf slapen en wordt hij wakker in zijn droom. Soep zonder Snor is een gezellig absurde muziektheatervoorstelling voor kinderen met veel fantasie en een voorliefde voor sprookjes met een ruwe rand.

Acteur Stefaan Degand kadert Broes’ ongerijmde avonturen met een raamvertelling. Zanger Denzil Delaere (Opera Vlaanderen) geeft Broes gestalte met zijn virtuose tenorstem. Jeugdkoor Rondinella (winnaar Provinciaal Koorfestival 2014) geeft commentaar, stuwt de handeling, experimenteert met geluiden en zoekt samen met harp en slagwerk een bredere, wondere klankwereld op.

Diederik Glorieux (winnaar Provinciale Prijs Muziek 2014) liet zich inspireren door de prettig gestoorde dichtbundel ‘Als de bomen straks gaan rijden’ (Uitgeverij De Eenhoorn) van Frank Adam (winnaar Provinciale Prijs Letterkunde 2010, 2006, 1994, 1992, premies 2014, 2013, 2006) en creëerde een al even mysterieus-absurd muzikaal universum.
Gecreëerd met steun van de Provincie West – Vlaanderen

Een ronduit indrukwekkende voorstelling die op alle vlakken klopt: tekst, muziek en uitvoering zijn van een erg hoog niveau. Dit wil ik absoluut nog een tweede keer zien.‘  (componist Frank Agsteribbe)

Focus WTV-reportage: http://www.focus-wtv.be/nieuws/zin-soep-zonder-snor


Boekpresentatie ‘De ziel surft offline’ (kunstencentrum De Werf Brugge & Uitgeverij Vrijdag)

March 09, 2016

Uitnodiging

Uitgeverij Vrijdag en kunstencentrum De Werf Brugge 
nodigen u graag uit voor de presentatie van het boek:

opmaak_v3.indd

‘Deze nu eens wijze dan weer grappige aforismen zullen talloze wenskaarten, toespraken, recepties en Twitter-accounts van de onbenulligheid redden. Net zo goed vormen ze de inspiratie voor poëtische post-its op de eigen spiegel. Of die van de geliefde…’ Bart Van Loo

‘Een boek dat je eraan herinnert dat je dringend punaises en magneetjes moet kopen. Deze zinnen wil je niet kwijtraken.’ Lara Taveirne

‘Met de onvoorspelbaarheid van een oude zenmeester kantelt de auteur je geest tijdens een bedwelmend avontuur dat je aan het slot als herboren achterlaat.’ Bart Stouten, KLARA

‘Teken van de tijd dat deze aforismen klinken als een bedenking op twitter. Het maakt ze des te pittiger, soms confronterend of zelfs donker. En als onderdeel van de frivole mediawereld geef ik toe: ook herkenbaar, helaas.’

Kathleen Cools, VRT-journaliste

‘Superieure literatuur.’ Frank Hellemans, Knack

KLARA-presentator Bart Stouten houdt een inleiding. Frank Adam brengt fragmenten met cellist Lode Vercampt en signeert.

Wij hopen u te verwelkomen op donderdag 3 maart om 20 u 00, in kc De Werf, Werfstraat 108, 8000 Brugge. Reserveren is noodzakelijk via vera@elkedagboeken.be

Frank Adam is een van de eigenzinnigste, origineelste en meest veelzijdige auteurs in Vlaanderen. Als schrijver van alom geprezen en bekroonde absurde fabels, romans, toneel- en operateksten, radioluisterspelen, graphic novels, poëzie en liederen, voor volwassenen en jongeren, is hij Peter Verhelst, Bart Moeyaert en Tom Lanoye ineen. Zijn filosofisch getinte werk is vernieuwend en verlegt literaire grenzen. Het werd vertaald naar het Engels, Frans, Duits, Noors, Schots, Lets en Slovaaks.

Voor kc De Werf schreef en speelde hij menig theatertekst.  ‘Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet’, ‘Wat de ezel zag’ en ‘Confidenties aan een ezelsoor’ werden door de theaterkritiek gerekend tot de beste producties van het theaterseizoen.  Erotische fabels/Liefdesfabels bewerkte hij tot radioluisterpel voor Klara.

 


Belgische Fabels (West-Vlaamse versie) in OC De Kleine Beer (Beernem) Frank Adam & Lode Vercampt

March 09, 2016

Literaire performance met story’s uit het land van het absurde. In het door crisis, rampspoed en komieken geteisterde België van auteur Frank Adam en cellovirtuoos Lode Vercampt maakt de toeschouwer kennis met een reeks geestig-radeloze Belgen: De mensenmanager van Oostende, De schatrijke voetballer van Genk, De vijftigers van Bertrix, De kleine jongen van Hoei…

Dankzij de warm filosofische ondertoon en de klassiek, jazz en pop doorkruisende muzikale improvisaties is er in het vermaarde ‘land van het absurde’ ook plaats voor ontroering, verlichting en troost.

‘Belgische fabels’ ging in première in Vlaanderen in Kc De Werf Brugge; in Nederland op het Storytelling Festival 2013 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Het gelijknamige boek verscheen bij Uitgeverij Vrijdag, als Boek Vijf van de literaire cyclus absurde fabels ‘Confidenties aan een ezelsoor’ (met prenten van Klaas Verplancke).

Na vertalingen in het Lets, Frans, Spaans, Engels en (als eerste Vlaams auteur) in het Schots brengt Frank Adam zijn ‘Belgische fabels’ nu ook in het West-Vlaams. Native en andere speakers kunnen genieten van Den illegaal-visscher van Ostende, Den Stadsschitter van Damme, Den Koetsiêr van Brugge, De Zoagers van Zwankendamme, ‘t Oed Wuuvetje uut den Karfoêr, ên veel and’re West-Vlamsche Bêlgen mê nen oêk of.

www.frankadam.be

Plaats & datum: O.C. De Kleine Beer 15 februari 2016
Organisatie: O.C. De Kleine Beer en bib Beernem i.s.m. Culturele Raad Beernem


Première opera Babel (Opera Vlaanderen, HETPALEIS & I Solisti del Vento)

December 25, 2015

Babel_I_Solisti_del_Vento_Opera_Vlaanderen_HETPALEIS__Emilie_Lauwers____3_kinderkoor + bas

Welkom in Babel, de stad waar niemand iemand verstaat maar iedereen wel graag iedereen begrijpt. Dat kan dankzij het Babels. In het Babels wordt helder gebrabbeld, teder gescholden, hartelijk gevochten, wreed graag gezien. In het Babels worden Babelaars dromers, bouwers, helden en zelfs goden. In het Babels reikt Babel tot de hemel overdag, tot de sterren tijdens de nacht.

Voor de ‘urban opera’ Babel slaan auteur Frank Adam en compo­nist/trompettist Sam Vloemans de handen in elkaar. We maken kennis met een plaats waar honderden talen door elkaar gesproken worden en waarin toch samengeleefd wordt. Een plaats die telkens opnieuw uitgevonden wordt. Babel is een ruimte vol vriendschap en liefde waar mensen elkaar ontmoeten. Maar het is onvermijdelijk ook een haard van conflicten, ruzies, discussies en jaloezie.

Babel wordt een ontroerende muziektheaterproductie voor de ganse familie met het Kinderkoor van Opera Vlaanderen, acht live muzikanten en drie operazangers in een taal die niemand begrijpt en daardoor het universele verhaal van een samenleving vertelt. Vol volle woorden en lege zinnen, vol lege woorden en volle verhalen. Vol muziek en humor.

Persmap: klik hier

Reportage De Zevende Dag ‘De nieuwe taal was een cadeau’: klik hier

Reportage ATV ‘Asielzoekers te gast in HETPALEIS voor ‘opera’ Babel’: klik hier

Reportage ATV ‘Een hoofdrol in 70 talen’: klik hier

TEAM

Compositie Sam Vloemans

Libretto Frank Adam

Regie Benoît De Leersnyder ​

Decor, kostuums en installaties film Emilie Lauwers

Muzikale leiding Francis Pollet Sam Vloemans

Zang Jean Bermes Denzil Delaere Annelies Van Hijfte Helene Bracke

Live muziek I Solisti del Vento Koor Kinderkoor Opera Vlaanderen

Leider van het kinderkoor Hendrik Derolez Tom Johnson

Regieassistent Evelien Van Camp

​Cameramontage en videoprojectie Mario Costa

Hoofdrepetitor Joshi Hermans

REACTIES

„Grappig en mooi. Een aanrader” Ronald Verhaeghen (Bar du Matin, Radio 1)

‚Supermooie voorstelling. Prachtige tekst, dito muziek en enscenering’ (cello-virtuoos Lode Vercampt)

‚Elke toeschouwer vertrekt van nul in deze opera in een gloednieuwe taal. Het enthousiasme is groot. De grappige bewegingen, vergrote lichaamstaal en onverstaanbare zinnen op het podium werken duidelijk op de lachspieren. Dat de taal niet erg verstaanbaar is, daar lijkt geen kind zich aan te storen. Velkom Ien Baabel!’ (Gazet van Antwerpen)

“Bravo voor Babel. Mooie voorstelling, scenisch mooi gedaan, ongelofelijk knappe prestatie van het kinderkoor.” (Edwig Abrath, dirigent Night of The Proms koor Fine Fleur)

“Echt wel bijzonder mooi muziektheater voor jong en oud. De muziek, de prachtige inbreng van de solisten, de muzikanten en het kinderkoor, de super knappe regie, het fantastisch tot in detail afgewerkt decor, de belichting, … De vertoning is niet alleen origineel en verzorgd, het is muziektheater dat raakt. De diepere bodem is universeel en actueel: ze kan alle mensen inspireren. Je wordt er stil van en tegelijk wil je een luid applaus en een staande ovatie geven! (Fam. Sette-Vandevelde)

‘Met Babel heeft Frank Adam meer dan een tekst of een stuk gecreëerd. Babel is een wereld: “Babel iest die Vielt!”, zoals het in de tekst luidt. Het is een wereld die doorheen de taal tot stand komt. Talen met uitdrukkingen die bekend klinken, verweven met flarden uit andere en minder bekende talen, die plots wel vertrouwd in de oren klinken. Maar Frank Adam laat in die vermenging van vreemd en vertrouwd ook de spanningen voelen die de confrontaties van talen in een wereld kunnen opleveren. Talen samenbrengen is niet alleen een kwestie van harmonie en verzoening, maar ook van het uithouden van de spanning. De Babelwereld is een metafoor voor de complexe manier waarop mensen trachten samen te leven.

Wat deze Babeltaal zo fascinerend maakt is dat ze niet alleen een intelligente en speelse reflectie is op het wezen van taal en talen, maar dat zij tevens een grote aanstekelijkheid en directheid heeft. Iedereen verstaat het Babels en kan het binnen de kortste keren meespreken en zingen. In het scenische werkproces merkt men bij jonge en oude spelers welke kracht ervan uitgaat. In de Babeltaal worden we als kind en volwassene terug in contact gebracht met hoe we zelf tot de taal en tot de wereld gekomen zijn.

Dat Frank Adam er bovendien in geslaagd is zijn tekst een grote muzikaliteit mee te geven, met zijn taal de basis voor muziektheater heeft geleverd, is des te indrukwekkender. “Babel” is zonder twijfel een hoogtepunt in de recente theaterliteratuur.”

Luc Joosten, Chef dramaturg Kunsthuis Opera Vlaanderen

“Leebab Babel!” (Leve Babel!) Niet zwart, niet duister, maar minstens even maatschappelijk betrokken als het stuk België, een sprookje van Frank Adam is zijn tekst Babel. Met Babel heeft de schrijver een uniek stuk afgeleverd. Bij het analytisch lezen van het script sta ik versteld van het opzoekwerk, van hoe mijn intellect wordt aangesproken. Als ik de tekst hoor, verbaas ik mij over de muzikaliteit ervan. Tekstueel doet het mij denken aan Marcel Achard en Pjeroo Roobjee. Maar Frank Adam gaat verder. Hij combineert meer dan 50 (!) talen in één nieuwe taal, het Babels. Niemand verstaat het, maar iedereen begrijpt het.

Typisch Frank Adam is dat hij opnieuw speelt met taal en met de wetten van taal. Waar België eerder bekritiseert, geeft Babel hoop. In deze stad leren mensen uit hun fouten, ook al moeten zij ze wel eerst maken. In Babel dient taal dient als bindmiddel dat mensen samenbrengt. Spraakverwarring is er geen probleem, maar een uitnodiging om elkaar te proberen begrijpen en om te leren van elkaar.

“Velkom ien Baabel. Shtettel-Shtad wo Allan feurstoa Allan.” (Welkom in Babel. De stad waar iedereen iedereen begrijpt.)

Jelte Vanroy, Dramaturge HETPALEIS


Residentie Schrijvers in Sluis

October 05, 2015

Van 5 tem 23 oktober ben ik te gast bij Schrijvers in Sluis.

BattleofSluys-2