Als de bomen straks gaan rijden (poëzie)

 

Stoomtrein.  Droomtrein.

Kan ik veilig zitten

dromen bij je raam?

Als de bomen straks gaan rijden

zal mijn hoofd dan blijven staan?

Welkom in deze wonderlijke bundel grappige, prettig gestoorde, vrolijk-ontroerende gedichten van Frank Adam en geestig-absurde, betoverende, hartverwarmende  tekeningen van Milja Praagman.

Een aantal gedichten werd geschreven in opdracht van Stichting Lezen in het kader van de jeugdboekenweek, een aantal verscheen in De Bond, De Standaard en NRC-Handelsblad.

Uitgeverij De Eenhoorn, Wielsbeke, 2011 – € 17,50 – NUR 291 – ISBN 978-90-5838-725-7 – Vormgeving: Dries Desseyn – Oranje – 21,5 x 17,5 cm 112 blz.

PERS

‘Een sprankelende bundel kinderpoëzie, voor kleuters, grotere kinderen en speelse volwassenen.

Adam schept er plezier in taboes te doorbreken en filosofische vragen stellen, en doet dat met veel verbeeldingskracht. In Milja Praagman heeft hij een echte soulmate gevonden. (Een) illustratrice (met) een uitstekend gevoel voor humor (en) veel fantasie.’

(Vanessa Joosen, Standaard der letteren)

‘Adam verrast gedicht na gedicht, door zijn humoristische wendingen, zijn luchtig gefilosofeer en vooral door zijn speelse mooie taal. Zijn vlotte, eenvoudige verzen zijn door Milja Praagman van al even eenvoudige, kleurrijke prenten, waarvan de humor en de wat absurde fantasie soms herinneren aan het werk van Rotraut Susanne Berner.  Een erg mooi, met veel zorg uitgegeven boek.’

(Karin Kustermans, Leesgoed.  Lees meer…)

 

‘Het is heel aangenaam dat Adams stem weer klinkt in de kinderliteratuur’

(Edward van de Vendel)

De prettig gestoorde gedichtjes, gesmaakt door heel wat kleuters en kinderen uit de lagere school, vatten de leefwereld van kinderen perfect samen. Zij die al Frank Adams eerder werk hebben gelezen, kunnen ook nog een warm gevoel krijgen van deze bundel.

De tekeningen van Milja Praagman illustreren de versjes op een erg leuke manier.  Hoed af voor Dries Desseyn (Oranje) die deze prachtige vormgeving verzorgde.”

(Pluizer)

‘Adam slaagt er als weinig anderen in dat genre in om elke betutteling te vermijden en kinderen uit te nodigen om zich te verwonderen.

Tijdloze poëzie, thema’s die een breed spectrum bespelen, compact mooi uitgegeven.’

(Exit Magazine, Lees meer…)

‘Een lekker dikke dichtbundel. Met veel gevoel voor ritme en vaart staat Frank Adam stil bij de dingen die je elke dag kan tegenkomen of meemaken.

Hij filosofeert over familie, ziek zijn, je lichaam, de dood, slapen, de feestdagen… Ook al gaat het soms over serieuze onderwerpen, bijna altijd zitten er ook woordspelletjes in de gedichten.

De tekeningen zijn erg kleurrijk en fantasievol.’

(Vlieg, Cultuurnet Vlaanderen.  Lees meer…)

Verrassende versjes, die spontaan een glimlach uitlokken.  Op kindermaat gesneden maar nooit kinderachtig

Frank Adam nodigt de lezer uit om stil te staan bij gedachten en gevoelens die vaak zo moeilijk te verwoorden zijn. Dichters zijn daar juist goed in. Daarom hebben we ze ook nodig.

(Rita Gesqhière, Kerknet.  Lees meer...)

‘Korte, ritmische en vrolijke gedichtjes over kleuters die kattenkwaad uithalen maar tegelijk ook eigenzinnige vragen durven stellen. De verwondering is groot en de humor nooit veraf.

Frank Adam slaagt erin de gevoelens en gedachten van kinderen raak en gevat neer te pennen. De illustraties van Milja Praagman zijn eenvoudig en maken het gedicht op een leuke manier aanschouwelijk.’

(Etiket.  Lees meer…)

Kinderpoëzie met veel humor, fantasie, originaliteit. Op het lijfje van het jonge publiek geschreven’

(Theatermaggezien)