Gerrit Komrij selecteert kinderpoëzie Frank Adam

October 03, 2007

Frank Adam - Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet

Aan de vooravond van de Nederlandse Kinderboekenweek 2007 presenteerde Gerrit Komrij zijn bloemlezing uit vijf eeuwen kinderpoëzie: De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten, uitgegeven bij Prometheus/Bert Bakker.

Slechts 8 dichters bedacht hij met het maximale aantal van tien gedichten.

Van auteur-theatermaker Frank Adam selecteerde Komrij vier gedichten: uit de bundels Waarom ik altijd nee zeg en Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet, allebei uitgegeven bij uitgeverij Querido.

Twee daarvan mocht Adam 100 keer ten gehore brengen in de bejubelde theatervoorstelling Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet die hij samen met theatermaker Rik Teunis maakte en zelf speelde in opdracht van Kunstencentrum De Werf Brugge.

Tegenover de eeuwige roem die Adam door de selectie van zijn versjes ongetwijfeld wacht, staat een honorarium van 20 euro, ofte 5 euro per titel.

De pers over Waarom ik altijd nee zeg:

Opvallend debuut in de kinderliteratuur’ (Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur/Villa Kakelbont)
Een vrolijk soort eigenwijze versjes’ (Jan Smeekens in PZC)
Een verzameling van kleine observaties vanuit het oogpunt van een kleuter gezien. Heel eenvoudig en mooi is de taal van deze Vlaming, kabbelend het ritme. Perfect dus om voor te lezen aan de allerkleinsten.’ (Belle Kuijken op Klara)

Frank Adam verrast met prachtige kleuterpoëzie.’ (Het Nieuwsblad)

Een kleine filosoof spuit zijn gedachten en willetjes in een 30tal versjes, komt pittig uit de hoek en werkt voortdurend op de lachspieren. Er zit een goede cadans in de versjes, ze zijn heerlijk om te lezen en om voor te lezen. (Kiosk)

‘Een verrassende bundel vol eigenzinnige kleuterversjes die ook oudere lezers weet te beroeren …guitige versjes… leuke verhalen… een waar plezier om (voor) te lezen. (Krant van West-Vlaanderen)

Wie op zoek is naar versjes voor oudere kleuters vindt in ‘Waarom ik altijd nee zeg’ van Frank Adam beslist zijn gading. Het is een bundel met gedichten over gevoelens van kleuters, over de manier waarop zij de wereld bekijken en interpreteren. De gedichten zijn klankrijk met af en toe rijm, maar ze verrassen vooral door hun thematiek en leuke pointes.’ (De Bond)
‘De gedichten van Frank Adam lopen lekker en rijmen af en toe. In die paar korte zinnen zet hij heel herkenbare en soms vermakelijke situaties neer. Een genoegen om te lezen. Knap is de dubbele laag die Adam hier en daar in de versjes legt, waardoor het echt poëzie voor alle leeftijden wordt.’ (Brabants Dagblad)

De pers over ‘Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet’:

Een soort fantasietjes die perfect aansluit bij wat iemand als Annie M.G. Schmidt heeft gemaakt’ (Kurt Van Eeghem, Radio 1)

Originele en muzikale kinderverzen. Vaak weet Frank Adam precies te verwoorden wat zich in zo’n klein hoofd afspeelt’ (De Morgen)

De gedichtjes op zich zijn fantastisch. Grappig, met heel leuke pointes. Ze weerspiegelen echt waar een kind allemaal mee bezig is’ (Klara)

Rijmpjes en mooie gedichtjes voor de kleinsten. Bijzonder ritmisch en muzikaal. Een vrolijk spel met taal voor kleuters’ (Stichting Lezen, Voorlezen)

Kinderversjes met een hoog humorgehalte waarachter de dichter zich als een stille genieter verschuilt. (Theaterrecensent Roger Arteel, Theatermaggezien)

Een herkenbare bundel, met swingende versjes, beweeglijk en direct als de moderne kleuter voor wie ze bedoeld zijn.’ (Jan Van Coillie in Leesidee)

‘Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet. Dat is een mondvol als titel, maar hij geeft ook helemaal weer welk soort versjes je hier te verorberen krijgt van Frank Adam. Ze zijn bovendien heel prettig geïllustreerd door Kristien Aertssen. …Lekker gestoorde versjes (De bond)

Met Ballade voor oma’s kast, Versjes om te rappen en slaapliedjes om niét in slaap te vallen krijgt u van Frank Adam een heleboel nieuwe vrolijke versjes voor de kleuters. U kan ze voorlezen, maar even goed samen zingen, dansen, klappen en rappen. (Klasse)

Geprezen kinderpoëzie opent Jonge Snakenfestival in Brugge’ (Het Nieuwsblad)