Adams bekroonde engel concurrent Noorse prinses Martha Louise

September 24, 2007

Persbericht
Davidsfonds/Infodok – Kunstencentrum De Werf Brugge

Amper een goede maand na het tumult rond de omstreden engelenschool van de Noorse prinses Martha Louise verschijnt ‘TØffere enn Jesus’, de Noorse editie van Frank Adams bekroonde ‘engel’-jeugdroman De Passie van de Puber.

Redactrice Hanne Cecilie Widnes van Centrum Norsk Verlag liet Davidsfonds/Infodok weten dat de gloednieuwe Noorse uitgeverij zich geen beter moment kan dromen voor het verschijnen van Adams boek.

Frank Adam - De Passie van de puber

De 35-jarige prinses Martha Louise, dochter van koning Harald V, kwam vorige maand wereldwijd in opspraak omdat ze mensen tegen een bedrag van 3.000 euro een persoonlijke ontmoeting met engelen beloofde in haar engelenschool Astarte Education Centrum.

De Noren nemen de praktijken van de prinses al jaren met een stevige korrel zout. Vanwege haar opvattingen over engelen en andere bovennatuurlijke figuren werd ze door de Noorse Protestantse Kerk eerder al gevraagd om af te zien van haar geloof. Tot op vandaag ging ze daar niet op in.

Frank Adam - De Passie van de puber

Frank Adams jeugdroman De Passie van de puber, of het dubbele leven en lijden van de jonge Jos vertelt het verhaal van een klungelige engelbewaarder die zijn op hol geslagen beschermeling Jos niet kan volgen in diens puberteit.

Zijn tragikomische antiheld op sandalen beschouwt zichzelf als de 666ste reïncarnatie van Jezus, wil niet alleen zijn kleine zus beschermen tegen aanhoudende pesterijen maar in dezelfde moeite de hele wereld redden van het Kwaad.

De lotgevallen van Adams engel en diens geflipte beschermeling werden bekroond met de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2006.

De literaire kritiek sprak oa van een originele, eigentijdse versie van Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 ¾ jaar van Sue Townsend.

De jongen die uit zijn lichaam viel

Frank Adams theaterversie De jongen die uit zijn lichaam viel, (een productie van Kunstencentrum De Werf Brugge, gespeeld door Tania Van der Sanden en Wouter Bruneel, in een regie van theatermaker Rik Teunis) werd gelauwerd met een premie in de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen Dramatische Kunst 2006.

De titel van de Noorse editie ‘TØffere enn Jesus’ (‘Hardnekkiger dan Jezus’) speelt met een uitdrukking die populair is onder Noorse pubers.

Vanaf 1 oktober kunnen zij, en andere Noren boven de vijftien, dankzij Adam rechtstreeks in contact komen met een engel tegen een veel democratischer bedrag dan de door Prinses Martha Louise voorgestelde som gelds.

Geïnteresseerde Vlamingen kunnen persoonlijk in contact komen met Frank Adam op de Antwerpse boekenbeurs en in afwachting zijn boek lezen of hérlezen.

Duitse engelenfans zullen nog even moeten wachten tot najaar 2008, wanneer Gerstenberg Verlag, de uitgeverij die ook bekende namen als Jan de Leeuw, Joke van Leeuwen, Floortje Zwigtman en Rotraut Susanne Berner in haar fonds heeft, Het dubbele leven en lijden van de jonge Jos openbaar zal maken in het Duits.

Confidenties aan een ezelsoor, deel 1 Confidenties aan een ezelsoor, deel 2 “De wereld”

Op dit ogenblik werkt Adam aan Boek Drie van zijn absurde fabels Confidenties aan een ezelsoor, dat uitsluitend erotische verhalen zal bevatten.

Confidenties - de lifter

Komend voorjaar verschijnt het boek opnieuw eerst als literaire reeks in De Morgen, en hernemen Adam en componist Johan De Smet nogmaals de literaire performance van De Werf, gebaseerd op de absurde fabels van Boek Een.