Adams ezel in de Tuin der Lusten

January 15, 2008

Persbericht 11.01.2008
Kunstencentrum De Werf Brugge – Uitgeverij Davidsfonds/Literair

‘Als God seks niet had uitgevonden,’ zei de boekhandelaar, ‘dan was de Kamasoetra gewoon een geïllustreerde geschiedenis van Oosters klassiek ballet.’

Vanaf woensdag 16 januari verschijnt in de boekenbijlage van de krant De Morgen een reeks erotische fabels van de hand van auteur-theatermaker Frank Adam, met prenten van illustrator Klaas Verplancke.

Adam schreef de reeks deels als writer-in-residence in de Villa Marguerite Yourcenar op de Mont Noir in Frankrijk, deels als writer-at-home op de flank van Oedelem-Berg.

Vanaf 17 januari gaat Adam samen met componist Johan De Smet met een reeks eerder op scène gebrachte fabels op tournee (productie Kunstencentrum De Werf Brugge).

  Confidenties - de Rabijn

‘Confidenties aan een ezelsoor’: in krant, boek, op scène en cd

De erotische fabels vormen de derde reeks van Adams alom geprezen literaire cyclus ‘Confidenties aan een ezelsoor’, die niet alleen als literaire reeks in de krant maar ook als boek, literaire performance en liederencyclus bestaat.

Hoofdpersonage is een ezel met één oor, die elke aflevering een confidentie aanhoort van een door zorgen gekweld personage.

Na zijn eerdere meditaties in de woestijn en zijn omzwervingen rond de wereld brengt de ezel nu bezoek aan de Tuin der Lusten.

Confidenties - de lifter

Vlaamse Kamasutra

De nieuwe reeks Confidenties bevat erotische fabels als De man die te vroeg thuiskwam, De agent en de brunette, De huisvrouw en de gesluierde clitoris, Porneia’s Droom, De Koning en de Gemaskerde Coureur, Verleiding Opwinding Orgasme & Schuld en vele andere.

Op zijn inmiddels bekende absurd-melancholische manier heeft Adam het in deze Vlaamse Kamasutra over methoden om de begeerte te prikkelen bij collega’s, over hoe een man en een vrouw samen overspel kunnen plegen, over de vele aspecten van de filmische pornografie, maar ook puur praktische zaken zoals instructies voor verantwoord heimelijk-openbaar masturberen komen aan bod.

Zijn filosofische bespiegelingen, erotische tips en haarscherpe close-ups werken even beklijvend en hilarisch als zijn spannende fabels zelf.

Confidenties- De Pooier

Een tuin der lusten’ van illustrator Klaas Verplancke

De prikkelende prenten bij deze ‘Tuin der Lusten’ zijn van de hand van Klaas Verplancke, een van de bekendste Vlaamse illustratoren.

Hij werd genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijzen 2005, de Astrid Lindgren Memorial Award en was finalist van de Hans Christian Andersen Award 2006. Hij won de Bologna Ragazzi Award, de Boekenpauw en de klara-publieksprijs.

Confidenties aan een ezelsoor, deel 1         Confidenties aan een ezelsoor, deel 2 “De wereld”

De pers over ‘Boek Twee, De Wereld’: ‘een hedendaagse Candide’

‘Een hedendaagse Candide… een absurde, melancholische, filosofische, kritische én stoute catalogus van de condition humaine, zonder moralistische ondertoon.’ (Standaard der letteren, Lees meer…)

Even hilarische verhalen als in Boek Een. Heel grappige en erotische tekeningen… een tuin der lusten. Een ezel met één oor verovert Vlaanderen!’ (Radio 1)

Confidenties cd

Literaire performance De Werf: herneming vanaf 17 januari

Samen met componist Johan De Smet en regisseur Rik Teunis bracht Frank Adam de absurde fabels van zijn eerste reeks in opdracht van Kunstencentrum De Werf Brugge zelf op scène.

Die literaire performance ‘Confidenties aan een ezelsoor’ wordt vanaf 17 januari hernomen (Speellijst op www.dewerf.be).