Adams ezel naar de ruimte met het Franse Centre National d’Etudes Spatiales (CNES)

March 28, 2008

Persbericht 31.03.2008
Kunstencentrum De Werf Brugge – Uitgeverij Davidsfonds/Literair

In het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie 2008 publiceert het Franse ruimteagentschap Centre National d’Etudes Spatiales (CNES), in samenwerking met de Franse literaire organisatie Lettres Européennes, een verhalenbundel met als thema ‘De Europese Unie en de ruimte’.

Aan 27 auteurs van bijna evenzoveel nationaliteiten werd een bijdrage gevraagd.

Voor de Vlaamse vertegenwoordiging van België viel de keuze op auteur-theatermaker Frank Adam.

Aan hem en zijn literaire ezel werd gevraagd het thema te verkennen in een conte philosophique/absurde fabel van zijn alom geprezen literaire cyclus ‘Confidenties aan een ezelsoor’.

‘Een wonderlijk toeval,’ aldus de auteur, die zelf al een hele tijd met plannen rondloopt zijn hedendaagse Candide de ruimte in te schieten.

De bundel wordt voorgesteld op 20 oktober 2008 in Straatsburg.
de koning en de gemaskerde coureur
Adams absurde fabels verschenen eerder in de kranten De Standaard en De Morgen. Voor kunstencentrum De Werf Brugge bracht hij ze zelf op scène, samen met theatermaker Rik Teunis, componist Johan De Smet en het ‘Johnny Smet String Quartet’. De liederencyclus uit de literaire performance werd uitgebracht op de cd ‘Confidenties!

Zijn erotische fabels en de bijhorende Tuin der Lusten van illustrator Klaas Verplancke werden onlangs geselecteerd voor de Literaire Lente: ‘Een zinnelijke viering van de erotische verbeelding’ (De Standaard der letteren).

Adam schreef zijn erotische fabels deels als writer in residence in de Villa Marguerite Yourcenar op de Mont Noir in Frankrijk, deels als writer at home op Oedelem-Berg.

Op 12 april wordt dit derde boek van ‘Confidenties aan een ezelsoor’ voorgesteld in Parkhotel De Panne. Sigrid Spruyt modereert, componist Johan De Smet zorgt voor de erotische muzak. Parkhotel De Panne en de Literaire Lente bieden de mogelijkheid dit te combineren met een Weekend Literatuur aan Zee 11-12-13 april (Meer info www.parkhoteldepanne.be, tel. 058 41 41 41 of info@parkhoteldepanne.be, www.dewerf.be, www.boek.be)

Najaar 2008 brengt Adam zijn erotische fabels in een nieuwe literaire performance op scène in opdracht van De Werf en bewerkt hij ze in opdracht van Klara voor radio. Opnieuw samen met theatermaker Rik Teunis en componist Johan De Smet maar muzikaal begeleid deze keer door ‘Les voix érotiques de la Belgique.’