Adams ezel in Straatsburg, in de voetsporen van Albert II

October 27, 2008

Woensdag 22 oktober werd in het Musée d’art moderne et contemporain in Straatsburg het boek ‘Fictions européennes’ voorgesteld: een verhalenbundel van het Franse ruimtevaartagentschap CNES en Les Lettres Européennes, met als thema ‘De Europese Unie en de ruimte’.

De boekpresentatie werd voorafgegaan door lezingen en een debat, en kreeg bezoek van Jean-Pierre Jouyet, Sarkozy’s Staatssecretaris voor Europese Zaken.

Auteur-theatermaker Frank Adam bracht zijn Vlaamse bijdrage, een absurde fabel in zijn reeks ‘Confidenties aan een ezelsoor’, op een politiek geïnspireerde, Belgische manier.

Aan Frank Adam en 9 andere geselecteerde auteurs werd gevraagd hun tekst ook voor te lezen in Straatsburg.

Om de politieke crisis in zijn land te bezweren las Adam niet alleen, zoals gevraagd door de CNES, in zijn moedertaal.

In de eeuwenoude traditie van de Koning der Belgen, bracht hij zijn fabel in de drie landstalen: het Nederlands, het Frans en het Duits.

Hij werd daarbij muzikaal bijgestaan door Philippe Ochem, directeur van het festival Jazzdor de Strasbourg, die improviseerde op de piano.

De boekpresentatie werd voorafgegaan door lezingen (van oa wetenschapsfilosoof Daniel Parrochia; directrice van la Maison des écrivains Sylvie Gouttebaron, en de bekende auteur Boris Pahor) en een debat (met oa Europees afgevaardigde Philippe Busquin).

Het gebeuren kreeg verder bezoek van Jean-Pierre Jouyet, Sarkozy’s Staatssecretaris voor Europese Zaken, die in de traditie van Louis XIV iedereen wist te hypnotiseren, journalist-moderator Antoine Spire incluis.

Het boek ‘Fictions Européennes’, fraai uitgegeven in een box, bevat de teksten in de originele talen en de Franse en Engelse vertaling. President Sarkozy doet het de staatshoofden van alle Europese lidstaten cadeau.

‘De Ruimte, het Zijn en de liefde’ van Frank Adam was die dag ook te lezen, Uitgelezen, de boekenbijlage van De Morgen.

Lees hier het interview met Frank Adam door Radio Vlaanderen Internationaal…