Absurde Fabels historiek

Confidenties aan een ezelsoor

Absurde fabels in krant en boek – op scène, radio en cd

Literaire reeksen (De Standaard Magazine, De Morgen)
Boek 1 De Woestijn – Boek 2 De Wereld – Boek 3 Erotische Fabels – Boek 4 Liefdesfabels

Verzamelbox (3boeken – 2 cd’s)

Literaire performance

Muziektheatervoorstelling ‘Erotische Fabels’

Radio luisterspel ‘Erotische Fabels’

Liederencyclus

Tentoonstellingde Absurde Fabelkrant in pdf

Een fenomeen (Knack)

Een hedendaagse Candide… een absurde, melancholische, filosofische, kritische én stoute catalogus van de condition humaine, zonder moralistische ondertoon. (De Standaard der Letteren. Lees meer…)

Een éénorige ezel heeft Vlaanderen veroverd! (Radio 1)

De formule is even eenvoudig als onuitputtelijk: in elke aflevering van ‘Confidenties aan een ezelsoor’ stort een door zorgen gekweld personage zijn hart uit bij een éénorige ezel.

Dat gebeurt steeds op een toon die het midden houdt tussen humor en afgrijnzen, tussen glimlach en grimlach.’ (De Morgen)

Wat in 2004 begon als een reeks absurde fabels voor volwassenen in de krant groeide geleidelijk uit tot een omvangrijk artistiek project met vele vertakkingen.

Anno 2012 is ‘Confidenties’ een literaire merknaam, officieel erkend door unaniem lovende kritieken en onlosmakelijk verbonden met de naam Frank Adam.

Adam publiceert zijn absurde fabels inmiddels niet alleen in de krant, hij bundelt ze ook in meerdere boeken, brengt ze zelf op scène, bewerkte ze voor theater en radio, en leverde met componist Johan De Smet gelijk twee liederencycli en cd‘s af.

De literaire performance ‘Confidenties aan een ezelsoor’ werd door critici gerekend tot de beste theatervoorstellingen van het jaar. De theatertekst kreeg een premie in de Prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen 2006.

De absurde fabel ‘De therapeute, haar pijn en haar praktijk’ haalde najaar 2005 de Knack Top-50 van de Beste Nederlandstalige Kortverhalen Ooit.

Najaar 2006 sprak Radio 1 van een éénorige ezel die Vlaanderen had veroverd.

Januari 2007 dook Adams ezel op in het vrt-journaal dat een item wijdde aan het fenomeen van de Confidenties.

Voorjaar 2007 bezorgde hij zijn geestelijke vader een writer-in-residence-uitnodiging van de Villa Marguerite Yourcenar in Frankrijk, waar een jury Adam selecteerde omwille van zijn originele, satirisch-bijtende, verwoestende humor en de theatrale mogelijkheden van zijn absurde fabels.

Voorjaar 2008 werd het boek van Frank Adams ‘Erotische Fabels geselecteerd voor de Literaire Lente.  Het tijdschrift Knack labelt Adams fabels als ‘een fenomeen’.

De fabel ‘De man die te vroeg thuiskwam’ werd opgenomen in ‘De Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen’, de prestigieuze bloemlezing van NRC-criticus Elsbeth Etty, uitgegeven door uitg. Prometheus en de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Adams theater- en radiobewerking van zijn ‘Erotische Fabels’ werd najaar 2008 onthaald als ‘een roesopwekkend muziekritueel, in de geest van de decamerone en de caterbury Tales, briljant getoonzet, vocaal onberispelijk’ (De Standaard) en ‘een eredienst van de erotiek, gedurfd, betoverend, spannend, hilarisch’ (Klara).

Op 20 oktober 2008 las Frank Adam in het Europese Parlement in Straatsburg ‘L’espace, l’être et l’amour’, een absurde fabel die werd opgenomen in een verhalenbundel over de Europese Unie en de ruimte.

Opdracht tot het schrijven van deze conte philosophique kwam van het Franse ruimteagentschap Centre National d’Etudes Spatiales en de Franse literaire organisatie Lettres Européennes in het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie 2008.

Valentijn 2009 werden de tweede druk van ‘Erotische Fabels’ en de cd van het Klara-luisterspel gepromoot in een actie van Standaard Boekhandel.

Provincie West-vlaanderen creëerde inmiddels een bibliotheektentoonstelling ‘De Absurde Fabels van Frank Adam’, met citaten uit de fabels, prenten van Klaas Verplancke, audiofragmenten en een educatief luik voor derde graad hoger secundair onderwijs en universiteit ( www.winob.be, Projecten & Activiteiten/Tentoonstellingen/De Absurde Fabels van Frank Adam).

Voorjaar 2010 verscheen Boek Vier, Liefdesfabels, in de krant De Morgen, Snoecks 2010 en het Franse tijdschrift Espace’s).  De publicatie door uitgeverij Vrijdag (2010) werd geselecteerd voor de Literaire Lente, genomineerd voor de Cutting Edge Award 2011 en de Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse Provincies.

Samen met cellist Lode Vercampt bewerkte Frank Adam ‘Liefdesfabels’ tot radioluisterspel (Klara) en literaire performance ‘Liefdesfabels’.  De performance ging in première in het Kumulustheater in Maastricht (NL) en KC De Werf in Brugge (B) en toert in Vlaanderen en Nederland, oa op het Story Telling Festival 2011.  Nav de Franse editie van de de absurde fabels brengen ze ook een Franstalige podiumversie, oa in Parijs.

Frank Adam werkte aan Boek Vijf, Belgische Fabels als writer in residence in het Ventspils House in Letland (2010) en het Europese Schrijvershuis in Amsterdam Nederland (2011).

Op uitnodiging van de literaire organisatie Les Lettres Européennes was Frank Adam op 23 maart 2012 te gast in de Villa Marguerite Yourcenar op de Mont Noir in Frankrijk, voor een absurde fabels-dag in het kader van een Classe de Culture et de Littérature Européennes.