Poëziebundel ‘Als de bomen straks gaan rijden’ Boek van de Week bij KETNET

December 15, 2011

FABLE EROTIQUE DE FRANK ADAM SELECTIONNEE POUR ‘LA LITTERATURE EROTIQUE NEERLANDAISE EN 80 ET QUELQUES CONTES’ (EDITIONS PROMETHEUS/BERT BAKKER ET LA BIBLIOTHEQUE NATIONALE DES PAYS-BAS)  (LISEZ PLUS…) 

_________________________________________________________

Persbericht Uitgeverij De Eenhoorn – Kunstencentrum De Werf Brugge 12.12.2011

 

Samen met Stichting Lezen en www.boekenzoeker.org stelt vrt tv-jongerenzender KETNET elke maandag een ‘Boek van de week’ voor.  Deze week is dat de poëziebundel  ‘Als de bomen straks gaan rijden’ van Frank Adam en illustratrice Milja Praagman.  Het boek wordt ook opgenomen op de site van KJV.

‘Een lekker dikke dichtbundel. Met veel gevoel voor ritme en vaart staat Frank Adam in zijn gedichten stil bij de dingen die je elke dag kan tegenkomen of meemaken. Hij filosofeert over familie, ziek zijn, je lichaam, de dood, slapen, de feestdagen… Ook al gaat het soms over serieuze onderwerpen, bijna altijd zitten er ook woordspelletjes in de gedichten. De tekeningen zijn erg kleurrijk en fantasievol.’

De gelijknamige poëzievoorstelling van auteur-theatermaker Frank Adam en cellist Lode  Vercampt (een productie ism KC De Werf Brugge) is dit seizoen nog te zien in CC De Steiger in Menen op 22, 23 en 24 januari 2012, en op het Jeugdboekenfeest in Brugge op 18 maart 2012.  Volgend seizoen op tournee in Vlaanderen (planning theaterbureau Thassos).

‘Kinderpoëzie op het lijfje van het jonge publiek geschreven. Zelden doet een jong publiek een zo degelijke ervaring op in verband met het samengaan van woord en klank, van taal en muziek. Frank Adam en Lode Vercampt: muzische vissers in een klankrijke verzenvijver.

(Theatermaggezien.Lees meer…)

Op 12 januari 2012 spreekt Frank Adam over zijn poëzie op de Studiedag Gedichtendag, georganiseerd door Stichting Lezen en Poëziecentrum Gent, in het congrescentrum Zebrastraat in Gent. (info: www.gedichtendag.com; inschrijven: gedichtendag@stichtinglezen.be).

Frank Adam schrijft een gedichtendag-gedicht in opdracht van het Nederlandse Leesplein, verzamelpunt voor leesbevordering op het net van Stichting Bibliotheek.nl.  Het gedicht verschijnt met een prent van illustratrice Milja Praagman in de week van 23 januari op www.leesplein.nl.

 

____________________________________________________

ANDERE PERSREACTIES


‘Een sprankelende bundel kinderpoëzie, voor kleuters, grotere kinderen en speelse volwassenen. Adam schept er plezier in taboes te doorbreken en filosofische vragen stellen, en doet dat met veel verbeeldingskracht. In Milja Praagman heeft hij een echte soulmate gevonden. (Een) illustratrice (met) een uitstekend gevoel voor humor (en) veel fantasie.’

(Vanessa Joosen in De Standaard der Letteren.  Lees meer…)

 

‘Adam verrast gedicht na gedicht, door zijn humoristische wendingen, zijn luchtig gefilosofeer en vooral door zijn speelse mooie taal. Zijn vlotte, eenvoudige verzen zijn door Milja Praagman van al even eenvoudige, kleurrijke prenten, waarvan de humor en de wat absurde fantasie soms herinneren aan het werk van Rotraut Susanne Berner.  Een erg mooi, met veel zorg uitgegeven boek.’

(Karin Kustermans, Leesgoed.  Lees meer…)


Zoveel dichtbundels komen er niet uit, en wanneer ze zo mooi vormgegeven en geïllustreerd zijn als ‘Als de bomen straks gaan rijden’ is dat dus dubbel goed nieuws.
Het is heel aangenaam dat Adams stem weer klinkt in de kinderliteratuur’

(Edward van de Vendel. Lees meer…)


De prettig gestoorde gedichtjes, gesmaakt door heel wat kleuters en kinderen uit de lagere school, vatten de leefwereld van kinderen perfect samen. Zij die al Frank Adams eerder werk hebben gelezen, kunnen ook nog een warm gevoel krijgen van deze bundel.
De tekeningen van Milja Praagman illustreren de versjes op een erg leuke manier.  Hoed af voor Dries Desseyn (Oranje) die deze prachtige vormgeving verzorgde.”

(Pluizer. Lees meer)


‘Adam slaagt er als weinig anderen in dat genre in om elke betutteling te vermijden en kinderen uit te nodigen om zich te verwonderen.
Tijdloze poëzie, thema’s die een breed spectrum bespelen, compact mooi uitgegeven.’

(Exit Magazine, Lees meer…)


‘Een lekker dikke dichtbundel. Met veel gevoel voor ritme en vaart staat Frank Adam stil bij de dingen die je elke dag kan tegenkomen of meemaken. Hij filosofeert over familie, ziek zijn, je lichaam, de dood, slapen, de feestdagen… Ook al gaat het soms over serieuze onderwerpen, bijna altijd zitten er ook woordspelletjes in de gedichten. De tekeningen zijn erg kleurrijk en fantasievol.’

(Vlieg, Cultuurnet Vlaanderen.  Lees meer…)

 

‘Een aangename verrassing.  Een kloek boek met harde kaft, 86 gedichten en kleurige, strakke tekeningen. De hier en daar knotsgekke gedichten van Frank Adam, duizendpotig schrijver van theater- en operateksten, romans, poëzie, fabels en liederen voor kinderen en volwassenen, gaan over alles wat zich in een kinderhoofd afspeelt.

Van borende waarom-vragen tot grappigscherpe, beetje pijnlijke observaties van ouders en zussen en lekkere viezigheid zoals in het gedicht ‘Tien dingen naar keus die je kunt doen met dingen uit je neus’ en ‘Jeukt de jeuk die jeukt in jou net zoals de jeuk die jeukt in mij?’.

Veel kinderen zullen omrollen van het lachen van deze gedichten.’

(Diet Groothuis.  Lees meer…)

Verrassende versjes, die spontaan een glimlach uitlokken.  Op kindermaat gesneden maar nooit kinderachtig

Frank Adam nodigt de lezer uit om stil te staan bij gedachten en gevoelens die vaak zo moeilijk te verwoorden zijn. Dichters zijn daar juist goed in. Daarom hebben we ze ook nodig.

(Rita Gesqhière, Kerknet.  Lees meer...)

‘Korte, ritmische en vrolijke gedichtjes over kleuters die kattenkwaad uithalen maar tegelijk ook eigenzinnige vragen durven stellen. De verwondering is groot en de humor nooit veraf.

Frank Adam slaagt erin de gevoelens en gedachten van kinderen raak en gevat neer te pennen. De illustraties van Milja Praagman zijn eenvoudig en maken het gedicht op een leuke manier aanschouwelijk.’

(Etiket.  Lees meer…)